Читај ми!

Мистериозни уметник Бенкси у акцији „спасавања затвора"

Бенкси покреће акцију и жели да уложи милионе фунти како би помогао да се један затвор претвори у - уметнички центар.

Предлог, акција и допринос уметника, који је најпознатији по необичним и оригиналним муралима, могао би да спречи да затвор, у коме је некада био заточен и чувени Оскар Вајлд, буде срушен, а простор евентуално уступљен инвеститорима за изградњу стамбених блокова.

Уметник се нада да ће затвор претворити у „уточиште за уметност" са око 10 милиона фунти од продаје шаблона коришћеног за уметничко дело које је насликао на страни затвора у марту.

Његов допринос, заједно са кампањом савета „Рединг" обезбедио би укупно 12,6 милиона фунти, колико је процењено да је потребно за трансформацију.

„Претварање места које је Оскара Вајлда држало заточеног и утицало на његово стваралаштво, у уточиште уметника је нешто што морамо да урадимо", рекао је Бенкси.

Мурал уметника приказује фигуру, за коју се сматра да је Вајлд, који се са писаћом машином спушта са зида, и то на ужету направљеном од везаних чаршафа.

Шаблон за то дело је био изложен у Бристолском музеју и уметничкој галерији раније овог месеца.

Иначе, Вајлд је држан у овом затвору између 1895. и 1897. године, након што је осуђен за „грубу непристојност" када је разоткривена његова хомосексуална веза са лордом Алфредом Дагласом.

Џејсон Брок, председавајући савета града Рединга, рекао је: „Поздрављамо пажњу и Бенксијев интерес за, сада празну зграду затвора, као и захтев надлежним институцијама да постане чвориште уметности, наслеђа и културе од локалног и националног значаја".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи