Читај ми!

Тамо где се вози венецијанским стилом, помоћу мотке, на Морави је - „најлепша тишинка“

Ако се негде време мери, кажу староседеоци, количином воде која протекне коритом реке, онда је то у Трстенику, градићу који се простире уз Западну Мораву. Овај део тока веома је популаран код риболоваца, не само овдашњих, већ и пецароша из Шумадије и Топлице. Посебно од октобра, због зимовника, риба карактеристичних за наше поднебље.

У наредна три месеца, од висећег до новог моста у Трстенику дозвољен је само рекреативни риболов, једним штапом, искључиво фидер техником.

 

Тако се чува рибљи фонд и избегава рањавање рибе, првенствено мрене, а ускоро и скобаља који у јатима стижу са појавом озбиљнијих мразева.

„На пловак нема пецања у зимовнику, него само може да се пеца на чекање. То је са оловом и са хранилицом", каже пензионер из Трстеника Зоран Наумовић који додаје да то правило риболовци поштују.

„Ту има канал. Сад тај канал има преко два, два и по, три метра дубину. И оне се ту такорећи лагерују. Мирно им је тихо. Наша управа је тражила када су били навалили Kрагујевчани много, па су долазили ту, трсили, рибљи фонд да би се сачувао. Јер сад ови сви који сад чувају воду нико не порибљава. Некад било у октобру се бацало по 800, 900 кила шарановине, штука пуштана. Сад се ништа не пушта , изловљава се", каже Драган Ранковић Шваба, риболовац из Трстеника.

Због ниског водостаја и стеновитог дна, чамац се вози венецијанским стилом, уз помоћ мотке.

И дан данас је ова вештина цењена међу свим генерацијама, тако да се током лета организују трке чамаца.

„И онда је ту долазило до других вештина. Kо боље плива, ко боље скаче, ко је бољи риболовац, и тако даље. Једноставно град који је на реци је везан за живот на реци и ако ту ниси успешан, ниси баш био популаран у друштву", испричао је Дејан Марковић, риболовац и угоститељ из Трстеника.

Без обзира на годишње доба, температуру, обале Мораве место су окупљања и дружења, посебно старијих генерација.

„Ту сам на Морави преко 50 година. Нисам неки страствен риболовац, али волим да дођем јер шта ћу кући, ако останем са женом пошто су године у питању, стално нешто. Те уради ово, те види какво ти је двориште, те дај ово, те дај. Овако побегнеш на Мораву, мир и тишинка стварно је одмор за нас", рекао је пензионер из Трстеника Славомир Обрадовић.

„Воде донесу свакојако смеће, пластике и тако даље, али углавном се трудимо да то остане чисто . Негујемо обалу колико је то у нашој моћи, треба да је сачувамо и да нам је то уточиште од свега", додаје Марковић.

Наизглед питома река, после киша често и набуја. Док не прођу велике воде,  повлаче се и чамџије и риболовци. Ћуд најопеваније реке, овде кажу, треба поштовати и на тај начин заслужити сву благодет којом су рођењем Трстеничани награђени.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво