Читај ми!

Ужичка тврђава са које пуца поглед на све стране света - сија после реконструкције

Хиљаде људи свакодневно пролази крај Ужица и већина, с магистралног пута обавезно примети и тврђаву, ужички Стари град. Засијао је после реконструкције, а планирано је да се обнављање тврђаве настави и наредних година.

Средњовековна тврђава, најпре град младог и храброг војсковође и великаша Николе Алтомановића из рода Војиновића, а онда турско и аустријско војно утврђење, полако добија своје обрисе и потврђује зашто је и путницима и војскама деловала неосвојиво, а чине је три дела или три града.

Град Николе Алтомановића, смештен на стени, над реком, делује импозантно,у пролазу, споља, а посебно унутра.

У горњем граду је, по плановима из аустријских архива, обновљена цитадела, цистерна за воду, казамати за оружје и посебно кула из које поглед пуца на све стране.

„До сада је уложено око 70 милиона динара у конзервацију, реконструкцију ужичке средњовековне тврђаве. Преко својих ресорних министарстава држава је издвојила око 45 милиона динара, град Ужице је издвојио преко 16 милиона и америчка амбасада је издвојила осам милиона", истакао је Драгољуб Стојадиновић, заменик градоначелнице Ужица.

Даљи планови су реконструкција средњег и доњег града с воденом кулом која се спуштала до Ђетиње и приближавање туристима који сада тек пролазе с друге стране, градњом пешачког моста дугог преко 100 метара за који су почела прва геотехничка истраживања терена као припрема за пројекат.

„То је један захтеван пројекат и мислим да  је потребно сигурно две, три године да се мост направи, али оно што је добро, мост је ушао у план, пројекат 20-25 тако да смо сигурни да ће тај мост и бити направљен", рекао је Стојадиновић.

Док су грађевинари радили није се могло на тврђаву, била је само на кратко место за витешке сусрете и игре.

На стари град ће поново викендом моћи и посетиоци, посебно Ужичани за које тврђава значи много више од старих зидина.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара