Читај ми!

Портрет и писмо царице Катарине Велике о вакцинацији продато за више од милион долара

Портрет руске царице Катарине II Велике, коју је насликао Дмитриј Левицки, продата је на аукцији у Лондону за 1,26 милиона долара, заједно са писмом написаном грофу Петру Румјанцеву о потреби вакцинације против великих богиња.

Сматра се да је писмо од 20. априла 1787. године које је продато на аукцији у Лондону први познати документ о кампањи вакцинације у Русији. Портрет и писмо су били у приватној колекцији, а аукцијска кућа „Мекдугал“, која је потврдила аутентичност писма и потписа, није објавила име новог власника.

У поруци Катарина II позива Румјанцева, вишег генерала руске армије, да организује масовну вакцинацију како би се избегла „велика штета, посебно код обичних људи“, а вакцинацију је назвала „важном институцијом“, преноси Раша тудеј.

Познато је да је Катарина II прва особа у Русији која је вакцинисана против великих богиња 1768. године, а убрзо потом вакцинисала је и свог сина. 

У време владавине Катарине Велике, вакцинација је подразумевала излагање људи самом вирусу. Лекари би направили рез на руци здраве особе и убацили комадић тканине умочене у гној заражене особе. Захваљујући овој примитивној методи векцинације, људи јесу оболевали, али је ризик од смртног исхода био 20 пута мањи него када се природно заразе. Ова метода данас више није у употреби.

Катарина II, позната као Катарина Велика, била је жена са најдужом владавином у Русији и упамћена је по обнови и модернизацији земље, коју је претворила у једну од водећих сила у Европи.

Када је Луј XV, владар Француске, умро од богиња 1774. године, Катарина Велика је наводно рекла да је „варварство“ умирати од болести када живиш у просвећеном 18. веку, наводи Москва тајмс.

„Искрено се надам да ћемо једног дана, можда у блиској будућности, моћи да кажемо: 'Какав варваризам умирати од ковида у 21. веку'“, рекла је Јекатерина Мекдугал, једна од директора аукцијске куће и руски стручњак за уметност на конференција за медије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво