Читај ми!

Савремени циркус нема тачке са животињама

"Sirk d solej”, циркус Медрано.... многи их се још сећају. Некада су били веома популарни, а гостовање по градовима и наступи са животињама - пунили су шаторе под којима су наступали. Данас готово и не постоје, а последњих година развија се нови концепт, такозвани савремени циркус. Ко су људи који се њиме баве и да ли је савремени циркус, код нас, препознат као уметничка форма?

Долазак циркуса у град био је главна вест. У наступима кловнова, жонглера, уметника који ходају по жици, а нарочито оним са животињама уживали би сви, посебно деца. Живот под отвореним небом и шаторима, заменио је спој различитих уметности.

„У савременом циркусу представа је мало другачије конципирана, тако да немамо више ревијални низ тачака, већ имамо једну драмску целину. Увек је ту велики ризик, оно што подиже тензију док гледамо једну циркуску представу. И оно, што не можемо да не кажемо, савремени циркус, најчешће нема животиње", истакла је Данка Секуловић, „Циркусфера".

„Циркусфера" је организација која се бави развојем савременог циркуса у региону, постоји десетак година. Имају бројне едукативне програме, свој фестивал и представе. И велики број сарадника, који вредно тренирају.

„Ја се конкретно бавим ваздушним акробацијама, што укључује свилу, канап, ринг, имамо и трапез. Постоји и жонглирање и акробаланс, ходање по жици. И то је све онако ризично и узбудљиво", рекла је Славица Долашевић.

„Тренирам овде већ четири године и почело је сасвим случајно. Само сам дошла да видим и онда сам остала због дружења највише, али и зато што је занимљиво и изазовно", навела је Ленка Бајчетић.

Тачке Савременог циркуса могу се изводити у било ком простору - у позоришту, на улици, а циркуски шатор се и данас користи. Савремени циркусанти доста путују.

„И традиционални и савремени циркус воле свој шатор. Воле ту путујућу форму, воле да долазе до публике, у оба случаја је била та жеља за привлачењем публике", рекла је Данка Секуловић.

Прве циркуске школе отварају се у другој половини 19. века.

„То су школе на нивоу академија, тако да је то висока школска спрема. Код нас наравно, таква школа још не постоји, али тај наш програм је најближе што имамо, али морам да се похвалим да су из тих наших програма за едукацију младих неки људи отишли и уписали школе у иностртанству", нагласила је Данка Секуловић.

Циркуска уметност је у многим земљама добила статус једнак драмској уметности. Код нас, кажу у Циркусфери, било би добро да имају већу подршку институција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи