Читај ми!

Нови сој вируса се не зове „кси“, јер СЗО није желела да стигматизује кинеско презиме

Када је нови сој ковида-19 понео име „омикрон“, многи су се изненадили и запитали зашто је Светска здравствена организација одлучила да прескочи два слова грчког алфабета – „ни“ и „кси“. Тако је одлучено да би се избегла забуна и да се не би стигматизовало популарно презиме у Кини.

Све варијанте ковида-19 добијају научне ознаке, попут Б.1.1.529, али онима које постану претња, СЗО даје имена по словима у грчком алфабету.

Откриће новог соја претходних дана логично је значило да би требало да понесе име по грчком слову „ни“ (ну), јер су пређашње варијанте стигле до слова „ми“ (му). Међутим, нови сој је понео име „омикрон“, прескочивши и „ни“ и „кси“.

Портпарол СЗО рекао је да је та организација прескочила слово „ни“ јер је било превише слично пређашњем слову „ми“, па је то урађено да не би долазило до забуне.

Грчко слово „кси“ следеће је на реду, али је СЗО и њега прескочила јер „кси“ звучи исто као популарно кинеско презиме Си, па би то „кршило праксу СЗО о именовању болести“, наводи Фокс њуз.

„'Ни' је прескочено да би се избегла забуна, а 'кси' да не бисмо стигматизовали део света“, рекао је извор за британски Телеграф.

Кроз своју праксу именовања болести, СЗО се труди да „смањи непотребни негативни утицај имена болести на трговину, кретање и путовање људи, али и да избегне да вређа различите културе и друштвене, националне, регионалне и етничке групе“.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво