Читај ми!

Како у Јужној Кореји плаћају за смањење стреса

У Јужној Кореји све су популарније посебне просторије за опуштање док Јужнокорејци уче како да живе са ковидом.

Како у Јужној Кореји плаћају за смањење стреса Како у Јужној Кореји плаћају за смањење стреса

Понекад је све што вам треба само обичан мир - да бисте се ослободили од стреса.

У Јужној Кореји, људи плаћају за привилегију да ураде управо то. У Сеулу, у близини градске шуме, у једној чајџиници, резервише се простор за мировање и самоћу.

Чајџиница прима тек 10 људи, којима није дозвољено да носе ципеле или да говоре.

Овај простор је имао константан ниво посетилаца током пандемије, јер је идеја о посебном простору за опуштање стекла велику популарност у земљи.

Купци простора за опуштање могу седети у удобној столици у соби са погледом на дрвеће и небо. Могу да читају, пишу, медитирају или једноставно уживају у погледу уз шољицу чаја.

Бае Хјун, запослени у локалу скоји се зове Грин лаб,  рекао је да је тешко наћи простор у корејском друштву где је „прихватљиво не радити апсолутно ништа".

„Изгледа да се људи све више интересују за ово, мада мислим да ће бити потребно још времена да постане широко популарно", рекао је он, додајући да, како људи уче да живе са ковидом, тако би овај концепт могао постати чешћи и раширенији.

Нивои стреса код становника у Јужној Кореји били су високи и пре него што је пандемија почела, а радници су имали највећи број прековремених сати у свету.

У 2018. години, након што су званични подаци открили да је стотине људи умрло од последица прекомерног рада у 2017, јужнокорејска влада је усвојила закон којим се максимално радно време смањује са 68 на 40 сати недељно, уз 12 сати плаћеног прековременог рада.

Истраживање објављено раније ове године показало је да су се нивои стреса и депресије међу Јужнокорејцима повећали због пандемије, при чему је 72,8 одсто од више од 1.000 анкетираних Корејаца рекло да су под стресом.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи