Читај ми!

Аранђеловачки Ђепето са супругом даје нови живот старом дедином храсту

Аранђеловчани Мирослав и Јелена Вулетић праве украсне предмете од дрвета у којима саде биљке, овим хобијем се баве двадесетак година, а већину ствари су направили од старог храста који су наследили од деде.

Мирослав који је по професији машински техничар, занимљиве предмете из природе прво је преносио на папир као скице, пажњу су му привлачили помало заборављени стари занати и ствари тарабе, сеоска запрежна кола, колевке, потковице, које су убрзо и настале од дрвета из руку овог Аранђеловачког Ђепета.

„Инспирацију налазим у селима где полако изумиру стари занати и занимања, где је тешко наћи шински точак који се још само по некад врти на неком старом ђерму, ето ја сам покушао да направим минијатуру и да дозволим да то свака кућа има“, каже Мирослав Вулетић.

Свакога дана када се врате са посла Вулетићи почињу да се баве својим хобијем, Мирослав изреже потребне дрвене делове, који одлазе на спајање код супруге Јелене, која успут негује и биљке у стакленику.

„Правим ове точкиће па онда склапам нове велике делове,а упоредо садим и цвеће ту у стакленику га држим ,имамо сукуленте и алоју, а чуваркуће гајимо у селу“, истиче Јелена Вулетић.

Већина ових украсних предмета као и намештај у кући и помоћна зграда у дворишту, настали су од старог дединог храста.

„Тај храст сам паметно кројио на ове мале делиће и доста сам ствари урадио од њега, ето дете које ми исто помаже овде, дете се изшколовало, факултет завршио од тог храста“, додаје Мирослав.

Успеју да направе доста предмета које продају на пијацама и вашарима широм Србије, а њихове уметнине откупљује и неколико Београдских галерија.

број коментара 0 Пошаљи коментар