Читај ми!

Купите Каравађа за пола милијарде евра и добијете вилу у центру Рима приде

Очекује се да ће Вила Аурора, власништво племићке породице Лудовизи, пуна веома вредних уметничких дела и једином познатом Каравађовом плафонском сликом, која ће се у јануару наћи на аукцији по почетној цени од 471 милион евра, бити најскупља некретнина свих времена.

Микеланђело Меризи да Каравађо, озлоглашени криминалац чије се име појављује у криминалистичким досијеима архива у Риму, такође је био један од највећих уметника 16. века. Његове слике су слављене због интензивног, нецензурисаног реализма – и данас се продају за милионске износе.

Једина Каравађова слика на плафону (а није фреска) за коју се зна да постоји налази се у италијанској вили из 16. века – Вили Аурора – која ће се наћи на аукцији 18. јануара 2022. године.

Ова слика је вишеструко подигла цену имовине, јер ова римска вила нема базен, упечатљив поглед или пространи парк, али када буде изашла на аукцију, почетна цена биће 471.000.000 евра.

Дотични Каравађо је ушушкан у малој просторији на првом спрату. „Рецимо да купујете Каравађа са кућом приде“, рекла је за Тајмс власница виле, принцеза Рита Бонкомпањи Лудовизи.

Само слика на плафону – која приказује Јупитера, Нептуна и Плутона – процењена је на 310.000.000 евра, и захваљујући њој се чини да ће Вила Аурора заузети место у књигама рекорда.

Али, Каравађо је само једно од неколико веома вредних уметничких дела у вили. Статуа Пана, која се приписује Микеланђелу, дочекује посетиоце на шљунковитом прилазу, а улазним холом доминира огромна плафонска слика Ил Гверчина, богиње зоре, Ауроре, у својим кочијама, по којој је вила добила име.

Бил Гејтс и један заливски шеик већ су покушавали да купе ову вилу, али је принцеза тек сада приморана да је прода.

„Надам се да ће ову кућу ко год да је купи волети исто колико и ја“, рекла је принцеза Тајмсу.

Иначе, принцеза је преузела управљање вилом после смрти супруга, принца Никола Бонкомпањија Лудовизија, 2018. године. Продаја виле би требало да оконча дуготрајни правни спор са принчевим синовима из претходног брака.

Вила је саграђена као ловачка кућа 1570. године и касније продата кардиналу Франческу Марији дел Монтеу, који је 1597. унајмио Каравађа да украси просторију коју је користио за алхемијске експерименте.

Слика је широка 2,75 метара и урађена је уљаним бојама дирекно на малтер, а приказује алегоријску сцену претварања олова у злато и богове Јупитера, Нептуна и Плутона. Каравађо је богове насликао по узору на властити лик.

Две деценије касније, Лудовизи су купили имање и од тада се оно налази у њиховој породици.

Заштићена високим зидовима, вила се налази у близини познате римске улице Венето, где је 1960. снимљен филм Сладак живот Федерика Фелинија. Има башту, кровну терасу, пешачке стазе и три гараже.

Простире се на шест нивоа, али сама зграда се не налази баш у најбољем стању. Фасада је рестаурирана од 2009. до 2011. године, али су други делови, попут подрума, у врло лошем стању.

Процењује се да ће сви неопходни радови коштати више од дванаест милиона долара. Пошто се вила налази под заштитом државе, обавеза је будућег купца да обави реновирање, али тај износ неће бити одбијено од вредности коју вила достигне на аукцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво