Читај ми!

Грчка тражи од Британије враћање античког блага из Партенона

Грчки премијер Киријакос Мицотакис позвао је британске власти да започну преговоре о враћању мермерних скулптура и рељефа из Партенона, које се налазе у Британском музеју у Лондону.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон рекао је у марту да је Британија њихов легитимни власник, одбијајући тада грчки захтев за враћање 2.500 година старих скулптура.

Мицотакис је, на догађају обележавања 75 година оснивања Унеска, рекао да је то тело Уједињених нација начинило кључан корак када је признало да Британија има обавезу да их врати.

Од стицања независности 1832. године, Грчка је више пута апеловала да се скулптуре врате, познате као Елгинове мермерне статуе. Име су добиле по Томасу Брусу, грофу од Елгина, који их је почетком 19. века однео из Атине која је била под влашћу Отоманског царства.

Британски музеј у Лондону одбио је више захтева за враћање скулптура, наводећи да је лорд Елгин дошао до њих легалним уговором са Отоманским царством. Музеј наводи да је то баштина читавог човечанства.

Како је благо античке Грчке завршило у Британији

Томас Брус је у лето 1800. године о свом трошку у Атину довео напуљског сликара Лусијерија и још неколико цртача и моделара како би скицирао античке споменике у Партенону. Међутим, годину дана касније добио је дозволу од Порте да не само да смеју да врше поправке на Храму идола, већ и да може да однесе све комаде камена и скулптуре.

Испрва, лорд Елгин није желео да однесе скулптуре из Атине, али се на то одлучио јер је видео да се историјско благо Партенона константно оштећује. Колекцију Елгинових мермерних статуа не чине само скулптуре и рељефи из Атине, већ и из других делова Грчке које је обишао.

Од 1803. па наредне три године, уз огромне трошкове, трајао је транспорт око половине фриза са Партенона, петнаест метопа и седамнаест делова рељефа, затим једне од каријатида и стубова из Ерехтејона.

Елгин је 1816. године продао колекцију држави (Великој Британији) за 35.000 фунти, више него дупло мање од процене његових трошкова који су износили око 75.000 фунти. Од тада се колекција, често називана и „Елгинов мермер“, налази у Британском музеју.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво