Читај ми!

Пет идеја за здрав доручак – како да направите хранљив намаз или крем

Рад од куће током пандемије многима је омогућио да се хране здравије, јер време које би провели у превозу могу да уложе у припрему јела. Ако вам је понестало идеја, можете усвојити неки од наших предлога за доручак. Имамо их пет, за сваки радни дан по један.

Ако једете здраво, не значи да једете неукусно и да сте на дијети. Бирањем здравих масти, правилним комбиновањем намирница и улагањем мало времена направићете себи хранљив оброк, који вам неће тешко пасти на стомак.

Да ли авокадо, овсене пахуљице и омлет од беланаца могу да стану на црту крофнама и сланиници, проценићете сами.

Ово су наши предлози. 

Протеинска овсена каша 

Често куповна овсена каша, у кесици, има богатији укус од оне коју сами смућкате. Да то не би било тако, пратите овај рецепт:

Овсене пахуљице најпре уситните у сецку. Узмите три-четири супене кашике пахуљица, додајте кашику пиринчаног или сојиног млека и кашику кокосовог протеина.

У то додајте и коштуњаво воће (нпр. кашику ситно сецканог или млевеног лешника), две ситно сецкане суве шљиве (како би дале мало киселости), пола кашичице какаоа и пола банане.

То прелијете са кључалом водом и оставите пет минута да одстоји.

Иако делује као да има доста посла, ако намирнице чувате у теглама, спрема се брзо. 

Омлет од беланаца

Беланца су препуна протеина, али многима нису укусна, па им треба дати арому.

Разбијте три јаја, одвојите беланца и у њих додајте крокет спанаћа па умутите као за омлет. Посолите по жељи.

Смесу ставите у тигањ у ком сте претходно препекли мало исецкане говеђе пршуте.

Најукусније је уз чери парадајз, преко њега мало маслиновог уља, босиљка и целерове соли.

Служити уз јогурт. 

Намаз од авокада у сланој и слаткој варијанти

У сецку измешајте авокадо, мало целерове соли, лимуна и бибера – овакав намаз можете користити уместо путера на тостираном хлебу.

Ако имате у фрижидеру рибу од претходног дана, ставите парчиће те рибе на хлеб са авокадом. Можете ставити и димљеног лососа, пршуту, или само препечене семенке (препеците у тигању, или у рерни семенке сунцокрета и сусам, можете чувати у теглици).

Ако више волите слатку варијанту, уместо пршуте ставите банану.

"Салата" за доручак

Идеја која може да послужи и за вечеру и за доручак: обарите пилеће бело месо и једну већу цвеклу и затим их уситните у сецку или блендеру. Ако вам је остало пилетине од претходног дана, још боље.

Додајте кувани кукуруз и препечене семенке. Зачините маслиновим уљем, лимуном, целеровом сољу и бибером. Можете убацити и ситно сецкани купус.

Јести уз две-три пиринчане галете.

Ланене плочице са "компликованим" јогуртом

Најбржи доручак од понуђених: ланене плочице купљене у здравој храни са хумусом, који такође можете купити или направити.

Уз то јогурт у који претходно вече убаците самлевен целер и кашичицу ланеног семена, и по жељи (или ако желите да замаскирате укус целера), кашичицу препечених семенки.

Како направити тахини: У блендер ставите препечени сусам (да достигне златно-браон боју) и додајте маслиновог уља. Измиксирајте и додајте маслиново уље по потреби.

Како направити хумус: Увече потопите 300 грама леблебија, а сутрадан их кувајте око сат времена. Након тога их ставите у блендер и додајте чен белог лука, кашику тахинија, со, око једног децилитра маслиновог уља и бибер. Током припреме додајте и воде колико вам текстура налаже.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара