Читај ми!

Тона глине потрошена за споменик устанику и уметнику у Београду

Само у Београду налази се око 300 споменика и скулптура. Један парк и улицу ускоро ће красити грандиозна статуа направљена од тоне глине. Скулптура ће подсећати становнике и госте престонице на човека познатог и по оружју и по сликарској четкици.

Не зна се колико је тона муниције потрошио у одбрани српског народа од Турка, али се зна да је за његову скулптуру утрошена чак тона глине. Уз то и пола године рада било је потребно да настане фигура устаника и уметника Петра Николајевића Молера.

„Kонструкција, када се уради по моделу, у пропорцијама по моделу само увећано, на њу се гради глина. После долази моделација и кроз моделацију долазимо до скулптуре која ће бити и завршни изглед самог споменика. Процес је дуг, није лак, али то је наш посао и ми смо надахнути и задовољни што имамо прилику да радимо такве ствари", објашњава вајар Ранко Ђанковић.

И та се прилика не пропушта. Посебан је изазов, како нам објашњава овај вајарски тандем, од глине направити историјску личност.

"Имали смо буквално само једну његову фотографију, и по тој фотографији смо ми направили претпоставку о томе како је он изгледао у том једном времену. Коначни изглед је наша машта и то како смо ми желели да га прикажемо", додаје Ђанковић.

Не страхују хоће ли се скулптура допасти суграђанима. Верују да би и сам Молер био задовољан како су га извајали.

„Чини ми се да ми је било најзахтевније на крају сами ти декоративни елементи који су нам познати, било да су нам познати из нашег фолклора и из наше традиције, било да су флорални мотиви. Било је дилема и да ли да се појаве неке животиње, али смо то, чини ми се, за врло кратко време решили и редуковали, да би на крају добили ову форму не нарушавајући њен базични изглед", каже вајар Иван Марковић.

Висок чак 230 сантиметара, оденут у народну ношњу и са сабљом за појасом, изгледа као да је у овај атеље управо пристигао из Орашца. Споменик је дуг човеку чији лик данас многи не препознају.

Петар Молер је остао упамћен више као неустрашиви ратник, војвода из оба устанка, опозиционар Милошу Обреновићу, а мање као сликар, фрескописац и један од најобразовнијих људи устаничке Србије.

„Данас, мислим да у суштини људи и немају довољно информација. Он је био изузетна личност историјска, био је уметник и са те стране је нама част и посебна инспирација за рад. Осликавао је манастире, био је дипломата за време владавине кнеза Милоша Обреновића. Био је први председник канцеларије народне у то време. Јако важна личност. Говорио је два језика, немачки и турски", подсећа уметник Ђанковић.

Остало је још да се Молер излије у бронзи и онда је спреман за излазак пред Београђане.

Уз Kарађорђеву и Кнез Михаилову, Молерова је једна од најдуговечнијих улица у Београду и исти назив носи још од 1896. године. Очекује се да би крајем новембра скулптура Петра Николајевића Молера требало да пристигне у улицу са његовим именом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво