Читај ми!

Направите јело којим Грци обележавају дан када су рекли историјско Не

Грци обележавају 28. октобар као Дан „Нe“, дан када су 1940. године одбили италијански ултиматум и ушли у рат са силама Осовине. На овај празник најчешће се једе традиционално јело од бакалара, чији рецепт вам поклањамо.

Било је три сата ујутро када је 28. октобра 1940. године италијански амбасадор у Грчкој,  Емануеле Граци, премијеру Јанису Метаксасу уручио ултиматум Бенита Мусолинија са захтевом да се италијанској војсци дозволи слободан пролаз и заузимање стратешких локација у Грчкој. Премијер је одлучно одговорио на француском: „Дакле рат“, што су Грци преточили у кратко όχι – не!

Два и по сата касније, италијанска војска прешла је грчко-албанску границу и почео је рат.  Иако је Дуче кренуо у инвазију са 140.000 војника, наишао је на неочекиван и жесток отпор. Грчка војска је до средине новембра зауставила италијанску инвазију и кренула у контраофанзиву, потискујући Италијане назад у Албанију и ослободивши северни Епир.

Упркос каснијем доласку Немаца и паду Грчке у руке окупатора, Метаксасов одговор је задао велики ударац силама Осовине и одложио немачку операцију Барбароса против Совјетског Савеза, па је тешка руска зима немачке војнике затекла неспремне.

Дан када су рекли историјско „Не“ Грци прослављају као национални празник. Тим поводом и ове године је приређена војна парада у Солуну.

На трпезама у грчким домовима на овај дан се најчешће једе традиционално јело бакаљарос скордаљá (μπακαλιάρος σκορδαλιά), пржени бакалар са пиреом од кромпира и белог лука.

Усољени бакалар претходно се дан-два држи у води која се мења неколико пута, како би из њега изашла сувишна со.

Бакалар се пржи у уљу, или исечен на комадиће и уваљан у ретко тесто направљено од брашна, мало пива и воде, или се од уситњеног бакалара, брашна, пива и першуна направи смеса од које се праве ћуфтице, а затим прже.

За пире се скува кромпир, изгњечи, посоли, а затим измеша са смесом од доста белог лука (5-10 ченова), бар пола шоље маслиновог уља и сока од лимуна, умиксаних у блендеру. Тој смеси се може додати и мало ораха.

На крају се све додатно кремасто умикса и можете да почнете да уживате у правом грчком посном специјалитету.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара