Читај ми!

Зашто је продаја цигарета порасла прошле године први пут у две деценије

Нови подаци власти у САД показују да је продаја цигарета и бездимних дуванских производа порасла прошле године по први пут у две деценије, што је изазвало забринутост да је то подстакнуто стресом због пандемије.

Продаја производа који изазивају зависност и канцер опада у САД већ три деценије услед низа владиних програма против пушења.

„Мање друштвених кретања омогућава више прилика за употребу дувана", рекао је један представник дуванске индустрије још прошле године. 

Највећи произвођачи цигарета у САД продали су око 203,7 милијарди цигарета велетрговцима и малопродајама у 2020. години, што представља повећање од око 800 милиона у односу на 2019. годину, према годишњем извештају који је објавила Федерална комисија за трговину.

Продаја бездимних дуванских производа, као што је дуван за жвакање, такође је благо порасла на 126,9 милиона, према паралелном извештају Комисије.

Објављени подаци не укључују е-цигарете, ни цигарете на бази аеросола.

Нова истраживања државних агенција наводе да је 14,2 одсто одраслих старијих од 18 година пушило цигарете од 2019. године, а 4,4 одсто је користило електронске цигарете.

Подаци сугеришу да се све више Американаца окренуло цигаретама прошле године услед стреса због пољуљане економије и кризе јавног здравља која се јавља једном у генерацији, пише washingtonpost.com.

Забрињавајући подаци 

Ерика Сворд, помоћница потпредседника за заступање Америчког удружења за плућа, назвала је нове податке „веома забрињавајућим". Она је додала да су повећање продаје вероватно изазвали људи који су раније престали да пуше, али су поново почели током пандемије, напомињући да је стрес примарни покретач рецидива.

Произвођачи дувана верују да су стимулације и повећане накнаде за незапослене такође направиле разлику, јер су пушачи са нижим примањима могли онда и више да купују.

Ипак, још је нејасно да ли су повећану продају изазвали нови пушачи, они који су се тој навици вратили, или повећан обим уживања дувана међу активним пушачима.

Прерано је рећи да ли се исти тренд наставио и у 2021, преноси washingtonpost.com.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво