Читај ми!

Југодом јединствени музеј преноћиште – путовање кроз прошлост СФРЈ

Југодом је музеј преноћиште још од оснивања, 2013. године, и увек има више страних него домаћих гостију. А све је почело од једне столице из пропале југословенске фирме.

Добру идеју маштовити лако претворе у исплатив посао. Југославја је била, за неке и остала, синоним једног времена. Већ осам година успомене на то време чува необичан музеј преноћиште.

„Пошто је у питању породични стан и постојала је гостињска соба, која се просто није користила. У то време су кренуле те платформе за издавање станова, за туристе, тако да смо дошли на идеју да прво ту гостинску собу адаптирамо за смештај. И с обзиром на то да је већ од самог почетка кренуло велико интересовање и велики број резервација људи који су долазили, некако смо бележили врло добре, врло позитивне утиске са њихове стране", наводи Бранко Николић, менаџер у Југодому.

Гости углавном долазе из иностранства, из Западне Европе, Америке, Канаде, па чак и из Аустралије. Крис Еванс је студент из Филаделфије, често путује и овај хотел је нашао преко интернета.

„Посебно је. Ово је баш оно што сам тражио. Југодом је фасцинантан. Волим ту историју и ово је временска капсула која нас враћа у период Југославије. За мене као туристу је интересантно и лепо место. Волим антиквитете, старе предмете и ово овде је мој терен. Волим ове детаље овде. Радио је фасцинантан као и детаљи на стаклу од врата“, наводи Еванс.

Ретро стил заслужује да га не заборавимо, кажу још у овом музеју и додају да највећу вредност за госте из земаља бивше Југославије имају гоблен са Титовим ликом, стари урамљени пасош, разгледнице из Скопља, Титограда...

„Већина ствари је била већ у стану. Пошто је породични стан у питању. Али се временом та колекција музеја допуњавала, тако да смо неке ствари и куповали, неке ствари добијали од пријатеља, познаника, неке ствари су људи поклањали. Кад су чули просто да постоји овако нешто онда су били вољни да неке своје ствари које не користе, а које могу да виде велики број људи“, додаје Николић.

Ту се налази и Јатова полица, са детаљима које су добијали од стјуардеса у пензији и још неких путника из оног времена. Ту су и телевизори, радио апарати из педесетих, шездесетих година. За уметнике ово је сцена, за госте који баш ништа не знају о нашој историји, шанса да нас боље упознају.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи