Читај ми!

Пикасове слике изложене у хотелу у Лас Вегасу продате за више од 100 милиона долара

Коцкарски гигант МГМ Ресортс продао је на аукцији 11 Пикасових дела у намери да своју богату уметничку колекцију коју излаже у својим коцкарницама и хотелима учини „разноликијом и обухватнијом“.

Аукција Сотбиса у хотелу и казину „Белађо“ у Лас Вегасу, где су радови годинама били изложени, одржана је два дана уочи 140. рођендана шпанског уметника Пабла Пикаса 25. октобра.

Хотел „Белађио“ је одувек био познат по својој богатој колекцији уметничких дела која су красила зидова њиховог финог ресторана названог „Пикасо“. У ресторану ће остати изложено још 12 других Пикасових дела.

Највишу цену донела је слика из 1938. године Жена са црвено-наранџастом беретком на којој је портрет Пикасове љубавнице и музе Мари-Терез Валтер. Продата је за 40,5 милиона долара, око 10 милиона долара више од процењене вредности.

Али портрети великих размера Човек и дете и Биста човека, за које је претпродајна процена износила до 30 милиона, односно 15 милиона долара, продати су за знатно нижи износ од 25 милиона, односно око 9,5 милиона долара.

Мања дела на керамици, као што је Le Dejeuner sur l'herbe продата за 2,1 милиона долара, коштала су три или четири пута више од процене.

Имена купаца нису саопштена.

Новац од Пикаса намењен за диверсификацију колекције

МГМ Ресортс је раније ове године најавио да ће ставити Пикасове радове на аукцију јер настоји да додатно диверсификује своју огромну колекцију уметничких дела, рекавши да желе да уврсте више дела жена, ЛГБТ уметника, уметника који нису белци и особа са инвалидитетом.

У светлу широко распрострањеног културног обрачуна 2020. око расизма на свим нивоима америчког друштва, музеји и уметничке галерије раде на диверсификацији својих колекција и укључивању више жена и и људи који нису белци у своје особље.

Студија из 2019. године коју је објавила Јавна библиотека науке у 18 водећих америчких музеја 85 одсто изложених уметничких дела су сликари белци и 87 одсто мушкарци.

Збирка ликовних уметности МГМ Ресортса садржи око 900 дела 200 уметника која излаже у својим хотелима широм света.

Колекцију МГМ Ресортс покренуо је пре више од 20 година инвеститор за некретнине Стив Вајн, бивши власник „Белађиа“ и бивши извршни директор Вајн Ресортса, наводи се на сајту Аукцијске куће.

Како наводе из Сотбиса ово је први пут да је аукција у Северној Америци обављена ван њихових просторија у Њујорку.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара