Читај ми!

Кад у Чикагу замиришу ћевапи и ражњићи, укусе из Србије траже и Американци

Како кажу у Чикагу, српска храна је све популарнија и међу Американцима. Траже се ћевапчићи и ражњићи, посебно на тамошњим фестивалима хране. Зато и Американци прискачу у помоћ кад треба спремити роштиљ.

На Фестивалу „Укус Србије“ у Цркви Светог Василија Острошког у Чикагу овога пута многи су наручивали храну, долазили по њу и нису се дуго задржавали због коронавируса, али има и оних који су хтели да седе и уживају у музици, без обзира на то што је повремено падала киша. 

Организатори кажу да су били изненађени јер је посета била и већа него што су очекивали.

„Ово је наш мини фестивал, да га назовемо, јер није пун као онај раније што смо имали по два дана, али ипак смо хтели да одржимо нешто да би се људи навикли и да не би заборавили на нас“, објашњава протојереј ставрофор Ђуро Крошњар, додајући да су се људи ужелели и дружења и српске хране.

Према његовим речима, дошло је много више људи него што су проценили.

Кети Фенслоу из хуманитарне организације „Наши Срби“ редовни је посетилац фестивала. Наручила је храну за чланове фамилије од којих су неки били присутни, док су други чекали код куће.

Главни организатор је Софија Скалзити која ради са десетинама волонтера како би све било припремљено без грешке. "Сви који помажу раде то са уживањем", поручује Софија.

„Иде све. И печено месо и бурек и ћевапи, ражњићи“, каже Милица Видовић.

Према речима Александра Лазића, осим наших људи, српске специјалитете траже и Американци. Када чују, распитају се, виде на интернету и хоће да пробају.

„То је дивно да сваке године има добре хране, доброг пића и доброг друштва“, каже др Ричард Сауерс, професор математике на Универзитету Илиноис, који истиче да му је жена Српкиња и да није стручњак за прављење ћевапа већ да на овом фестивалу учи како се то ради.

На имању Цркве у Лејк Форесту задовољни су што је фестивал одржан и ове године.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара