Читај ми!

Микроскоп који је Чарлс Дарвин поклонио сину на аукцији у децембру ће бити понуђен за пола милиона долара

Микроскоп који је Чарлс Дарвин поклонио свом сину Леонарду и остао је у породици скоро 200 година, наћи ће се на аукцији у децембру у Лондону, а очекује се да ће достићи цену до 480.000 долара.

Инструмент је израдио Чарлс Голд за фирму "Cary" око 1825. године и један је од шест микроскопа који су сачувани до данас, а зна се, према подацима аукцијске куће Кристис, да су повезани са британским природњаком, преноси Ројтерс.

Датум његове производње поклапа се са временом када је Дарвин проучавао зоофите, организме попут корала и морских анемона.

„Прође вас језа када погледате кроз овај окулар и видите микроскопски свет који је гледао Дарвин пре скоро две стотине година“, наводи у изјави за Ројтерс, Џејмс Хајслоп, руководилац Одељења за научне иструменте, глобусе и природњачку историју у Кријстију.

У једном писму које је Дарвин написао 1858. године свом најстаријем сину, стоји како је мали Лени сецирао под овим микроскопом и са одушевљењем рекао да ће то памтити читавог живота.

Ово се дешавало годину дана пре но што се појавило Дарвиново револуционарно дело О пореклу врста.

Микроскоп ће бити понуђен на аукцији у Лондону у оквиру Кристијеве колекције Вредних књига и рукописа 15. децембра, а процењује се да ће бити продат за износ од 343.050 до 480.270 долара.

„Чарсл Дарвин је једно од највећих имена у историји науке, а колекционари заинтересовани за све што је у вези са њим долазе из свих крајева света“, наглашава Хајслоп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво