Читај ми!

Традиционално и модерно, мозаик од електронског отпада као омаж Нишу

Ниш је град цара Константина и град електронике – традиционалан и модеран. Такав је и мозаик којим је сликарка Даница Максимовић, уз много труда и вештине, представила најзначајнија обележја града, користећи само електронски отпад.

На први поглед обична слика, али сваки следећи доноси изненађење. Препознатљиви симболи града Ниша, уз мноштво детаља и све то од старих делова рачуара на подлози од рециклиране пластике.

„У центру композиције је Тврђава као једно од главних обележја Ниша. Имамо Константина, римског цара који је рођен у Нишу, затим вилу Наису, као заштитницу града Ниша. Стеван Синђелић наш вијсковођа, херој, сви знамо како је он страдао за овај град и за српски народ. Затим, изнад њега су грађевине Ћеле кула и Чегар и трг Краља Милана који је исто обележје Ниша. Фирма која је наручила овај рад је 'Ingsoftware' из Ниша и са њима сам радила на идеји и реализацији“, објашњава Даница Максимовић, академска сликарка.

„Наша нека идеја је била да направимо уникатно уметничко дело које ће са једне стране представљати симболе Ниша, а са друге стране, сходно нашој индустрији у којој се налазимо, дати и неки омаж Нишу као центру електронике и информационих технологија још у бившој Југославији“, напомиње Мирољуб Бошковић из компаније "Ingsoftware".

Даница каже да одувек жели да се бави уматношћу. Завршила је ликовну академију, али нема стални посао и нада се да би ово могао да буде њен пут.

„Неко га зове инсталација, ја бих рекла модеран мозаик, где сам спојила традиционално и модерно. Првенствено то ми је била идеја. Традиционално као мозаик који је веома стара техника и модерно зато што је направљено од електронског отпада“, додаје сликарка.

А Даничини мозаици осим креативности, труда и вештине носе и посебну поруку о томе како се чува природа јер је на омаж граду Нишу на најлепши начин утошено 20 килограма електронског отпада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво