Читај ми!

Теразије, Палилула, Кошутњак и Црвени крст нису само у Београду

Било би добро знати зашто су београдске Теразије познатије од ужичких, где је близанац београдског Кошутњака и где све можете да стигнете ако кренете у Котеж, јер називе ових топонима нећемо срести само у Београду.

Ако кажете да живите на Палилули, нико вас неће питати да ли мислите на београдску или нишку. Исти назив насеља у два различита града, није реткост. Народ је раније местима давао имена по ономе по чему су била позната. У Београду је за таблу са натписом Палилула заслужан Милош Обреновић.

„Од самевСтамбол капије, код данашњег Народног позоришта, све ово су биле пољане и овде се налазило то село Палилула, где је он или неко од његових сарадника, поставио знак да се од тог места могле палити луле и пушити“, објашњава Видоје Голубовић, хроничар Београда.

Београдске Теразије сада су сигурно познатије од ужичких. Раније није било тако, тврде историчари. Реч има више значења, зато Теразија има у још много места у Србији.

„То је у ствари нека врста кантара, турски. Нека врста уређаја за мерење и природно је да је у једном Ужицу које је било важно месео. У 18. веку, осим Београда, Ужице је најважније место у тадашњем Београдском пашалуку у Србији“, наводи историчар Небојша Дамјановић.

„То је кула која је имала уграђену цев из које се пуштала вода и Турци су то називали 'куле за воду', а код нас је преведено и остало треазије“, додаје хроничар Голубовић.

Црвени крст у Нишу заузима трећину површине града, а припада му и највећи број нишких села, док је врачарски Црвени крст препун стамбених зграда и аутомобила. Исте називе имају и неки градови и села код нас, али и у свету.

„Име села па и града у Банату, Бела Црква, имате у Украјини познату Белу Цркву. Белих цркава колико год хоћете. Или име нашег града Пећ у Метохији и Пешта са Будимом, главни град Мађарске, етимолошки је са истога извора“, наглашава историчар.

„То је најпре народ остављао ради лакше орјентације и онда, ко се тада бавио и писањем или правио почетке топографских карата, тако је то и настајало“, наводи Видоје Голубовић, хроничар Београда.

Београдски и крагујевачки Кошутњак, панчевачки и београдски Котеж, Лиман у Новом Саду и стари назив Лиман за део код Београда на води, само су неки од истих топонима за различита места. Такође, више од 10 насеља и градова у Америци зову се исто као наш главни град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара