Читај ми!

Славко ће поново засвирати гајде када буде поклањао иметак

У Вави, селу поред Бабушнице, живи једини преостали гајдаш у лужничком крају. Због година и нарушеног здравља - све ређе свира. Своје имање жели да поклони некоме, ко би дошао да живи на селу.

Славко Пејчић из Ваве је стасавао уз гајде, које су га, како каже, увек водиле бољом страном живота. Упркос нарушеном здрављу, воли да у свом дворишту засвира, таман толико да Лужница не заборави звук тог јединственог инструмента.

„То је мекан инструмент, мека музика, некако на душу добра. Њихов звук је, некако, што би рекли старији људи, тужан. Кад засвирају гајде, то је некако, не знам, ја не могу да објасним", рекао је Славко Пејчић.

Славко и његова супруга су сами. Деце немају, а имање желе да поклоне некоме, ко би дошао да са њима живи на селу.

„Поклањам, не продајем. Ја овде имам хектар и двадесет ари око куће, све ово је моје. А, имам плус њиве. Тај ко дође овде, он после моје смрти и њене, може да продаје, може да ради шта хоће. Ал' док сам жив, тешко ми је да гледам да пропада. Може само да се обуче и да дође у кућу, нема више шта да купи, не треба му, све има, то је све пуно", рекао је Славко.

Следећи пут, како нам рече Славко, гајде ће засвирати, када буде поклањао иметак. А, ко зна, можда ће се, после дуго времена и заиграти уз гајдашко оро.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара