Читај ми!

Пиротски качкаваљ некад је био на краљевским и председничким трпезама, а сад је стигао и у књиге

Без старопланинских стада оваца не би било ни чувеног пиротског качкаваља, који је радо виђен и на краљевским и председничким трпезама. Однедавно је и тема књиге једног пиротског историчара.

Прича о пиротском качкаваљу траје вековима, али је сада први пут записана. То је прича о сиру за који су Пироћанци рецепт добили од Црновунаца, номадских сточара из Грчке. Поједини подаци изнети у књизи Пиротски качкаваљ – прича о најпознатијем српском сиру били су непознати јавности, а аутор је потврдио да су бројне легенде о качкаваљу засноване на истинитим догађајима.

„Нарочито прича о томе да је пиротски качкаваљ доспевао и до америчког тржишта, да је чак био на трпези америчких председника, да је био на краљевској трпези српских владара крајем 19. и почетком 20. века, као један врхунски деликатес“, каже историчар Давор Лазаревић.

Између два светска рата извоз качкаваља био је вредан 15 милиона долара, а на Старој планини било је 350.000 оваца. Тада је качкаваљ израђиван на бачијама.

„Након '45. године то се трансформише у индустријску производњу, пошто се отварају индустријске млекаре и ту се технолошки процес на неки начин мења“, објашњава Лазаревић.

Производња пиротског качкаваља данас је симболична. Зато је књига о најбољем српском сиру изазов за будућа поколења.

„Давор је учинио један ванредан напор да спозна и да прикупи све оно што јесте традиција и све оно што је записано у претходном периоду о производњи овог дивног сира, по многим особинама вероватно најквалитетнијег сира са ових простора“, истакао је Радослав Пејчић, професор прехрамбене технологије.

Традиција производње пиротског качкаваља може да се чува и писаном речју. Ипак, најбољи начин је свакодневна припрема по старом рецепту, ручно у корпи од лесковог прућа.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво