Читај ми!

Шта крије порука у боци пронађена после 37 година и 7.000 километара

Стаклена боца са поруком из 1984. године, испливала је на обале Хаваја. Пронашла ју је деветогодишња девојчица и то 37 година након што су је средњошколци у Јапану бацили у океан као део експеримента.

Поруку у боци, лији наслов гласи „Истраживање океанске струје", написали су ученици, и бацили у воду близу острва Мијајима, на западу Јапана, као део школског пројекта о океанским струјама.

Порука је у боци запечаћена у јулу 1984. године, и у њој се тражи да, онај ко је пронађе, боцу врати средњу школу Шоши.

Проналазач боце, деветогодишња Ејби Грејем, била је у породичној посети, и том приликом обишла једну плажу у близини града Хајло на Хавајима, када је открила поруку.

Сумирано је да је порука прешла пут од око 7.000 километара.

Школа је у саопштењу за штампу навела да је 1984. године бацила у воду 450 боца, и 1985. још 300 у оквиру истраживања океанских струја.

До сада је пронађена и враћена 51 боца. Међутим, додали су из школе, ово је једина боца пронађена после 2002. године.

Друге боце из експеримента пронађене су у држави Вашингтон у САД, у Канади, на Филипинима и на Маршаловим острвима у централном Пацифику.

Мајуми Канда, бивша ученица школе, која је била члан научног клуба 1984. године, рекла је да је изненађена што се боца појавила након толико времена. Рекла је да је вест „оживела носталгично сећање на средњошколске дане".

У школи Шоши навели су да ученици планирају да пишу малој Ејби како би јој захвалили што им је боца враћена и да јој уруче пригодан поклон.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво