Читај ми!

Зашто се смањује највиши народ на планети

Упркос томе што деценијама држе прво место листе највиших народа на планети, Холанђани се смањују. Научници узроке „висинске кризе“ виде делимично у економској кризи, упливу мигрантског становништва, али у недостатку чврстих доказа не искључују ни додатне факторе.

Холандска канцеларија за националну статистику потврдила је да су мушкарци и жене ове европске државе и даље највиши људи на планети. Међутим, владини статистичари имали су разлога да пријаве неочекивани обрт: Холанђани се смањују, пише британски Гардијан.

Последњих шест деценија, становници Холандије непоколебљиво су стајали на врху табеле највиших људи у свету, а последњи подаци указују на то да је просечан 19-годишњи младић висок нешто више од 182,9 центиметара 2020. године.

Жене рођене исте године у просеку су високе 169,3 центиметра.

Налаз владине институције указује на то да Холандија наставља боравак на врху листе, где се налази од 1958. Наиме, од тада само су они младићи који су рођени 1967. заузели друго место на ранг-листи.

На основу анкета спроведених на 719.000 људи доби од 19 до 60 година, холандско државно тело морало је да пријави да су након периода стагнације и сада јасног смањења, Холанђани рођени 2001. године у просеку један центиметар нижи од генерације рођене 1980. године.

Уплив мигрантског становништва само део „висинског проблема“ Холандије 

Такође, Холанђанке су у просеку мање за чак 1,4 центиметра, а даља анализа сугерише да се тај негативан тренд не може објаснити приливом становника у Холандију из других земаља.

„Пад се само делимично може довести у везу са повећаном имиграцијом нижих група становништва и деце рођене из ове популације у Холандији“, објаснили су владини статистичари.  

„Стагнација у расту запажена је и код оних којима су оба родитеља рођена у Холандији, па чак и међу онима са и мајчиним и очевим родитељима рођеним у Холандији. Код мушкараца без миграцијске позадине није забележен пад висине, док је код жена из исте групе присутан силазни тренд“, наводе стручњаци.

Научници су брзо понудили могућа објашњења, па чак и могућа решења за „висинску кризу“ у земљи. 

Доктор Герт Стулп, са Факултета бихевиоралних и друштвених наука Универзитета у Гронингену, рекао је да ће, иако су теорије у овом тренутку и даље на нивоу спекулација, бити заинтересован да види да ли је економски крах 2007. године могао имати утицаја.

„Можда су ствари попут финансијске кризе значиле да су нека деца одрасла у лошијим условима него што је то био случај раније. Или је можда неједнакост у друштву порасла: знамо да неједнакост утиче на просечну висину, лошији услови у детињству доводе до мањег раста“, истакао је др Стулп. 

Према његовим речима, уочавање сличног тренда у САД указује на то да би повећана потрошња нездраве брзе хране такође могла бити фактор.

„Навике у исхрани су се можда промениле. Можда је исхрана последњих година имала мање хранљивих материја важних за раст. Верује се да је то разлог што се Американци смањују – лошија исхрана, више калорија, али мање хранљивих материја. Смањење висине могло би да буде последица и тога што више људи изоставља животињске производе из исхране. Али опет, ни за то нема доказа“, објашњава Стулп.

Здравија исхрана води у плус или у минус? 

Међутим, Стулп није искључио прелазак на здравију исхрану као разлог за одржавање Холандије на врху листе највиших.

„У неком тренутку, доћи ћемо до физиолошке границе. Људи неће нарасти до просечне висине од три метра“, нагласио је холандски стручњак.

Подаци су ипак отрежњујући показатељ за Холанђане да ништа неће остати исто заувек. Пре више од једног века, највиши људи су били углавном у Северној Америци и Северној Европи, а Шведска и Норвешка су се поносно надвијале изнад свих.

Тек у првој половини прве деценије 20. века Холандија је забележила запањујући скок раста својих становника, достигавши врх листе током 50-их година прошлог века.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара