Читај ми!

Трагао за тим читавог живота, а нашао га тек кад се вратио у родни крај

После дугог боравка у Америци, Драган Драговић Драго вратио се у своје родно село Пусто Шилово код Медвеђе. Како за себе воли да каже, он је свестрани народни уметник, а код куће је пронашао мир и неисцрпну инспирацију. Захваљујући Драгу и његовој породици Пусто Шилово више није пусто.

Из родног Пустог Шилова код Медвеђе отишао је са осам година. Прошао је скоро све европске престонице, девет година је живео у Калифорнији, у Сакраменту, и са 60 затворио круг, вративши се у родно село.

Када са сином Стефаном заврши све послове око коза и краве узима четкицу или длето. Скулптуре од дрвета, акварели, цртежи, иконе све то израња из личности Драгана Драговића Драга, како сам воли да каже народног уметника, ствараоца.

„Где год сам био увек сам имао тај осећај ту визију роднога краја и природе, и то је увек ишло са мном. Тако да ја нисам нигде ни одлазио, то је само привидно“, каже Драган.

Овде је Драго нашао свој мир а предивна природа и поглед који се пружа чак до Радана и Суве планине дају му неисцрпну инспирацију. Све што ради ради са много енергије и под будним оком свог оца, старине који не може да сакрије емоције.

„Задовољан сам, како нисам задовољан, од кад се вратио из Америке“, каже Радомир Драговић из Медвеђе.

„Хармонична природа, добри људи, мој крај. Шта ћеш више? Шта човек може више да пожели у животу“, додаје Драган.

Излагао је у многим европским галеријама, у Сакраменту, широм Калифорније добијао је многа признања. Коначно, испунила му се највећа жеља да његове радове виде и суграђани у галерији Културног центра у Медвеђи.

„Нама је било задовољство да уметника са нашег подручја афирмишемо и то ћемо чинити и надаље“, навео је директор Културног центра Медвеђа Небојша Јакшић.

Са Драгом и његовом породицом Пусто Шилово више није пусто. Оно је сад један велики атеље, галерија, велика и вечита инспирација за самониклог народног уметника који се вратио свом изворишту.

Прошао је много трагајући за оним што је могао да нађе само у свом родном селу. А то је рај за срце.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво