Читај ми!

Необична ужина једног алигатора - копље, зуби и каки

Откривање предмета из давне прошлости је само по себи узбудљиво, ипак, када се пронађу у стомаку алигатора – то је посебно искуство.

Шејн Смит, власник компаније "Red Antler Proccessing", у граду Јазу у Мисисипију, у стомаку алигатора дугачког око четири метра, пронашао је неколико предмета за које једноставно није могао да утврди шта су, и која им је намена.

Животиња је код њега била транспортована на прераду меса и коже.

Испоставило се да су предмети из стомака животиње индијански артефакти стари више хиљада година, што су касније потврдили и стручњаци.

„Моја прва мисао била је да нема шансе и да није могуће да сам пронашао такво нешто. Прво ми је прошло кроз главу да је алигатор појео Индијанца или чак неку животињу коју је убио Индијанац. Ипак, знате, очигледно је да алигатор није стар хиљадама година", рекао је Смит за Си-Ен-Ен.

Смит је сматрао да су предмети – нешто што се користи у лову, па је фотографије поставио на друштвене мреже.

Геолог Џејмс Старнес видео је фотографије, и као познавалац прилика, дао је доста података о историји тих предмета, на основу свог истраживања индијанских артефаката пронађених у делти Мисисипија.

Старнес је иначе један од директора у Одељењу за квалитет животне средине Мисисипија.

Описао је један предмет као висак, а реч је о металном предмету у облику сузе чија примена за сада није утврђена, и „атлатл пикадо", који је заправо копље које се користи за лов.

„Староседеоци у Северној Америци, посебно у Мисисипију, насељавали су тај предео и до пре 12.000 година. Ову опрему за лов користили су давно и носили је са собом", рекао је Старнес.

Луксузни мамац 

Међу стручњацима се води жестока расправа о намени предмета у облику сузе. Неки сматрају да се користио као мамац при пецању.

Али направљен је од хематита, материјала који је могао доћи чак из региона Великих језера, рекао је Старнес. Коришћење предмета који је био толико украшен за нешто попут риболова, изгледа необично, додао је.

Други предмет је израђен од камена смеђе боје, и био је део стрелице, односно копља које је служило за лов.

Ипак, остаје питање откуд ови предмети у стомаку алигатора.

„Алигатори су познати по томе што једу свакакве ствари, и у стомаку алигатора где су и пронађени артефакти, нађено је још и камење, кости и крљушти рибе, зуби животиња, кости малих сисара, стотине семенки и плодова какија", рекао је Смит.

Истраживачи су се сложили да је алигатор стар од 80 до 100 година. Проналажење предмета које су користили Индијанци, уобичајено је у овом региону Мисисипија, каже Старнес.

„Будући да је ово подручје било толико густо насељено у тако дугом временском периоду, артефакти се појављују на неким врло необичним местима. Они могу еродирати када су на површини, пропадати услед киша, али и изградње инфраструктуре. Употреба камена била је популарна у том периоду, а алигатори могу да једу скоро све", рекао је Старнес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво