Читај ми!

Гради се највећа реплика астечког храма у Мексику

У Мексику се гради реплика астечког Великог храма, најсветијег места цивилизације Астека. Грађевина ће бити подигнута у центру Мексико Ситија, поводом обележавања 500 година од шпанског освајања главног астечког града Теночтитлана.

Предвиђено је да храм буде подигнут на Зокалу, главном тргу у Мексико Ситију, а у близини рушевина Великог храма, који су Астеци изградили у част божанстава којима су приносили богате жртве.

Храм су уништили  шпански освајачи, 1521. године, под вођством Ернана Кортеза. Шпанци су касније сравнили са земљом Теночтитлан, који је после постао Мексико Сити.

Недалеко од места где је саграђен храм, направљена је римокатоличка катедрала, а у том послу, коришћено је камење из срушеног светилишта.

Реплика која је у плану, имаће висину од 16 метара, и то ће бити највећа реплика светилишта икада изграђена. Археолози наводе да је првобитни храм био висок као зграда од 15 спратова.

„За Астеке је - то био центар свемира, тачка за улазак у подземни свет и на различите небеске нивое", рекао је Аргел Гомез, генерални директор свечаности која се организује поводом сећања на пет векова од пада Теночтитлана.

Лопез Обрадор, председник Мексика је раније тражио извињење од Шпаније и Ватикана због кршења људских права током освајања данашњег Мексика.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се