Детелина са четири листа – Драган их је нашао скоро две хиљаде

Постоји веровање да детелина са четири листа доноси срећу, а за онога ко је срећан каже се и да живи у детелини. Хоби једног Сурдуличанина је управо сакупљање детелине са четири или више листова.

Претражује или, како каже, скенира очима сваку зелену површину на којој се нађе.

Седамдесетогодишњи Драган Ристић из Сурдулице зауставља поглед чим види детелину са четири листа.

Пре неколико година је први пут пронашао реткост у природи, од тада их је прикупио готово 1.900.

„То је једноставно нека опсесија која завлада човеком и не може да се отргне од тога. Наћи детелину са четири листа је доста компликовано. Зашто? Наука каже да је то генетска мутација код детелине, и да се на неких десетак хиљада јединица детелине са три листа нађе једна детелина са четири листа“, каже Драган Ристић, професор математике у пензији.

Верује се да четири листа на детелини симболизују веру, наду, љубав, срећу.

Професор математике у пензији налазио је и детелине са више листова. Што их је више, кажу, више је и среће.

„Хвала Богу јесам срећан, и ја и моја породица. Зато сам одлучио да поклањам људима, ја сам до сада између 200 и 300 тих детелина поклонио“, додаје Драган.

И у свету и код нас постоје многе легенде у вези са детелином, најприсутнија је да, када се нађе, треба је чувати уз себе, за срећу и напредак.

Драган Ристић овог лета спрема посебан поклон.

„Жеља ми је да Новаку Ђоковићу за одлазак на Ју-ес опен, направим лепу колекцију детелина са четири листа. Зато што он има све за врхунског и највећег светског играча и све је то тако, и ја не сумњам у њега. Али за Ју-ес опен ће му требати мало и среће“, искрен је Драган.

Необичан хоби спојио је са пчеларством којим се већ годинама бави, током радног века најдуже је био ангажован у основној школи у Сурдулици, а готово четири деценије се бави и енигматиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво