Читај ми!

Бициклисти у Немачкој добили мост са подним грејањем

Бициклисти на југозападу Немачке добили су до сада невиђен луксуз – мост са подним грејањем намењен само за њих.

Један од првих бициклистичких мостова са подним грејањем на свету отворен је у Тибингену, тако да ће бициклисти моћи безбедно да се превозе и током зимских месеци, похвалио се градоначелник Борис Палмер, пуштајући у саобраћај ову челичну конструкцију пре него што је превезао бицикл преко.

Путеви, стазе и мостови са подним грејањем нису реткост у свету и све чешће се граде, посебно на веома прометним саобраћајницама у регионима са оштрим зимама, али градски бициклистички мост са подним грејањем свакако је реткост.

У ствари, стручњаци у Немачком бициклистичком клубу (АДФЦ) истичу да не знају да такав мост постоји било где на свету.

Многи градови широм Европе и света убрзано раде на побољшању инфраструктуре за бициклисте, посебно увођењем заштићених бициклистичких стаза, с обзиром на све већи број бицикала на улицама који се посебно увећао током пандемије коронавируса.

„Бициклистички мостови са подним грејањем врло имају смисла“, наглашава портпаролка АДФЦ-а. „Со не може потпуно да отопи лед са путева, а поред тога нагриза конструкцију моста“.

Еколошке предности

До краја 2025. године ће бити изграђена још два бициклистичка моста са грејањем у Тибингену.

Укупни трошкови за изградњу ова три планирана моста су око 1,7 милиона евра, од чега 22.000 евра одлази на констуркцију за грејање.

Поред тога, овај 35 метара дуг и четири метра широк мост има и значајне еколошке предности. Познато је да со за посипање путева значајно смањује животни век мостова, тако да градске власти очекују да ће овај мост имати дупло дужи век. 

Мост ће се загревати на струју која чак 70 одсто долази из обновљивих извора енергије у Тибингену, напомиње градоначелник Палмер.

Уз то, изградњом оваквих мостова, бицикл постаје превозно средство за сва годишња доба, што такође доприноси очувању животне средине.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво