Читај ми!

У Црепаји сликари стварају уз музику и опуштено дружење у традиционалном банатском амбијенту

Јужнобанатска Црепаја последњих година је домаћин међународне ликовне колоније. Сликари стварају у дворишту старе, банатске куће, док из оближњег кафеа допире музика - од класике до џеза.

Традиционални банатски амбијент у Црепаји привукао је ове године сликаре, највише из Панчева и Београда, на ликовну колонију, која се воли због лепог дружења, добре хране и пратећих догађаја, као што су књижевне и музичке вечери и изложбе локалних уметника, а овог пута је то сликар наиве Павел Хајко из Ковачице.

Константин Ступовски, сликар из Париза каже да је у односу на неке друге колоније разлика.

„Да, свакодневно можемо да слушамо живу музику, џез, блуз, фанк и то ми се много свиђа“.

„Ово је седма година за редом, имамо 18 учесника, два из иностранства, из Париза и Москве, дружили смо се и радили четири дана“, наводи Иван Карафиловски, сликар и организатор ликовне колоније

Црепајачка ликовна колонија даје сликарима слободу у избору техника и тема, па је тако неке инспирисала банатска равница, природа, људи, а неки су дали свој уметнички одговор на тренутну ситуацију у којој се цели свет налази због короне.

„Колонија у Црепаји је једна од најлуђих, најслађих, најлепших колонија на којима сам био, а био сам пуно, чак сам неке и организовао. Боља је и од неких које сам ја организовао. Спонтано, фино дружење, играње, а резултат је сасвим задовољавајуће стварање, и сви су срећни и задовољни“, утисак је Милоша Костића, сликара из Београда.

Дела настала на овој ликовној колонији красиће амбијент „Банат блуз кафеа“ до следеће године и новог дружења са уметницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи