Читај ми!

Загор слави 60. рођендан - и даље млад и вољан да се бори за правду

Да ли знате да „Дух са секиром“ пуни 60 година? Поразан податак за све који се сећају Загора, јунака стрипа чија се радња дешава, углавном у Северној Америци и пределима који подсећају на тај континент.

Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије, разговарала је са Мореном Буратинијем, аутором стрипа "Загор". „Загор те неј", „Дух са секиром", „херој Дарквуда", „Патрик Вилдинг", јунак коме се већ шездесет година дешавају невероватне авантуре којима његови обожаваоци не могу да одоле ни након толико времена. Данас гаси 60 свећица и даље млад, и даље вољан да се бори за правду.

-Ја пишем Загора већ 30 година, његових 60 година се подудара са мојих јубиларних 30 година рада на њему. Наследио сам лик Загора од особе која га је направила, Серђа Бонелија који се потписивао као Гвидо Нолита, јер није желео да га мешају са оцем, Ђовани Луиђи Бонелијем који је стваралац Текса. Данас су друга времена, сви имају све на располагању, тешко је смислити нешто ново, данашња публика је већ све видела и све чула, али ипак, ако смо након 60 година и даље ту, значи да ипак успевамо да се одржимо, рекао је Морено Буратини, аутор стрипа "Загор".

Свако ко воли „Загора" сигурно може да издвоји бар једну своју најомиљенију причу но нас је занимало коју то никако не би смели да пескочимо, по мишљењу онога који пише Загорове авантуре.

- Апсолутно Америчка Одисеја, где Загор путује на сплаву реком коју још нико није истражио ка земљама које још нису виђене и ту имамо све, од историје преко мистичних ствари, научну фантастику и хорор. Нацртао га је Фери у најбољем моменту своје каријере, тако да ако ништа од Загора нисте читали, онда прочитајте бар Америчку Одисеју. Уколико би требало да изаберем причу коју сам ја написао онда је то она у којој сам себи дао дозволу да на модеран начин испричам причу Нолите и Ферија коју су они заједно урадили 1969. године, истакао је Морено Буратини.

Морено Буратини је пуно пута посетио наше просторе, зна колико је Загор популаран а радо помиње новосађанина Банета Керца који је један од илустратора "Загора". Он не сумња да ће и у нашој земљи Загоров шездесети рођендан бити обележен као и у Италији. Такође нам је открио да му је "Загор" заправо попут старијег брата.

- Интересовање за "Загором" се не мења, ове године смо имали и посебан број који је поклонио читаоцима могућност да виде како је Загор изгледао 1961. године. Посветили смо посебно издање и најсимпатичнијем мексиканцу на свету, његовом нераздвојном пријатељу Чику. До краја године ће изаћи и "Тим ап", значи "Загор" који се појављује са другим херојима попут "Флеша", "Црног Змаја", а потом и оно о чему су сви читаоци сањали: "Загор и Текс" заједно. Код "Загора" сам се увек дивио његовој великодушности и томе што је увек на услузи другоме, он није типичан херој који сам себе ставља у први план и прави се и помало важан, напомиње Морено Буратини, аутор „Загора".

Године 2013. „Загору" је редитељ Рикардо Јакопино посветио филм, а изашао је и роман „Млади Загор, писца Давида Морозинотоа, који је аудио књига, а до краја године ће сигурно бити још велики број иницијатива које организују они који су и заслужни за његов успех свих ових година а то су, поред издавача Серђо Бонелија, свакако Загорови читаоци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво