Читај ми!

Вештачка стена на Ади – адреналински доживљај за који је потребно само мало храбрости и воље

На Ади Циганлији, сем купања, можете да скачете банџијем, скијате на води, веслате, а можете да се опробате и у једном екстремном спорту – пењању по вештачкој стени – без обзира на то колико сте снажни, стари или млади.

Изазов од 15 метара. Померање граница. Психолошка стабилност и адреналински доживљај. Уз мало храбрости и воље свако ко је радознао или авантуристичког духа може да покуша да се попне на вештачку стену на Ади. Ело је дошла из Мериленда у Америци.

„Тамо где ја живим нема вештачких стена, морала бих да путујем у Калифорнију да бих се опробала у овом спорту. Ова стена је јако висока, ако се неко плаши висине боље да не иде скроз горе. Али ја мислим да је увек добро истражити своје границе, свако би дефинитивно требало ово да проба, забавно је“, наводи Ело Агбаике Радмановић.

Милица Тубин је данас тренер спортског пењања, а у овај спорт се, како каже, заљубила пре десет година и то баш на Ади.

Прво правило је да уживате, ако можете. Ако успете онда треба да дођете од тачке А до тачке Б.

Док не покушате, нећете знати да ли можете

„Оно што би требало да нагласим је да би увек требало да се прво ногама пењете, односно вашим квадрицепсом, а руке су ту само да придржавају. Наравно, кретање уз стену, што ближе кукови, што исправљеније руке, што мање коришћења вашег бицепса, односно покрета из руке. Тако да за почетак ви прво покушајте. Онда све долази на своје место у смислу неких конкретних инструкција“, објашњава Милица Тубин.

Вештачка стена на Ади је прилагођена свим узрастима и није неопходно да пењач буде много снажан или посебне физичке спреме.

„Деца пењу од три године, а горња граница је негде 70 година. Тако да је за све узрасте и све тежине намењена“, напомиње Славо Глушчевић, инструктор спортског пењања.

Јесте екстремни спорт, али није само за професионалне спортисте

„Не значи ако не можете да урадите згиб да не можете да пењете или као што ја кажем дечацима, не значи ако нисте довољно флексибилни, не можете да урадите шпагу, не значи да не можете да се бавите овим спортом. У суштини, све је битно, јер што сте бољи у свакој појединачној, да кажемо, способности, самим тим сте и виспренији и елегантнији на стени и онда можете да плешете“, тврди Милица Тубин.

Стена на Ади отворена је за авантуристе сваког дана од 12 часова све до мрака. И заиста је узбудљиво.

Иако је пењање на стену екстреман спорт, не морате да будете професионални спортиста како бисте се попели на стену високу чак 15 метара.

Ако се плашите висине, ово је најсигурнији начин да покушате да победите страх. Све време везани канапима који се контролишу са земље – не можете да паднете. А ово искуство ће на крају сигурно бити вредније од 200 динара, колико кошта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво