Читај ми!

Италијански батлер, спреман да помогне целом комшилуку

У време када је потребно све уклопити као слагалицу и где време кошта, а већина прижељкује да дан траје дуже од 24 часа не би ли све постигли, италијански регион Лигурија увео је професију тзв. комшијског батлера. Уместо оних који су презаузети да би обављали оне битне, али често одлагане „послиће“, овај батлер ће уместо њих плаћати рачуне, носити им кесе из самопослуге, одлазиће у пошту и радити друге, ситне свакодневне ствари.

Комшијски батлер заправо није толико нов у Италији. Наиме, у последњих неколико година све чешће су у региону Ломбардија и његовом главном граду Милану, трафике почеле да пружају комшијама који свакодневно купују новине и које су већ добро упознали, услуге управо тог типа – одлазак по лекове, доношење новина на кућну адресу, подизање резултата код лекара, тражење водоинсталатера и брига о томе да занатлије које раде у стану комшија посао заиста ураде како треба док су они на послу.

Велику пажњу медија изазвала је и „Портинерија 14“, бар који не само што служи доручак и кафу него и пружа услуге типа: ако немате коме да оставите кључ, оставите га нама, наћи ћемо за вас електричара, молера, возићемо вас где је потребно, отићи ћемо у самопослугу и шта год да вам је потребно.

У великим градовима постоји и канцеларијски батлер чији је задатак да обави уместо запослених оно што они нису у стању да заврше у току дана јер га проводе на послу до 18 часова. То су обавезе попут одласка по децу у школу, одношење ствари на хемијско чишћење, подизање пакета, плаћање казни, преузимање рецепта од лекара.

У Лигурији су отишли корак даље уводећи пројекат батлера из кварта који ће бринути о становницима краја за који је задужен и у коме највероватније и сам живи.

Он ће бринути о старијим лицима тако што ће уместо њих обављати све оне ствари које су њима тешке због година и болести: одводиће их до лекара или на места где се окупљају вршњаци ради дружења, затим на пијацу, бацати смеће на одговарајућу депонију, шетање паса, прављење друштва старим родитељима на сат-два док се деца не врате и сл.

Ово је услуга за породице, старија лице и људе који су запослени и немају времена. Батлер је ту и да нађе одговор на многа питања грађана. У општини њему се обраћају људи који не знају како да попуне формуларе, куда треба да иду, каква је процедура око документације.

Батлер је ту и да проћаска, прави друштво и олакша живот суграђанима. У летњим месецима батлер надгледа кварт и станове не би ли спречио провале и благовремено обавестио станаре и полицију.

„Овај пројекат представља све оне вредности које су изгледале застарело, као да су изашле из моде“, кажу из региона Лигурија за италијанске медије. „Ми дајемо конкретне одговоре на свакодневне захтеве људи, помажемо старијима око дигитализације и ово је од великог друштвеног и хуманог значаја.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво