Читај ми!

Метеор обасјао ноћно небо изнад Норвешке, стручњаци трагају за остацима

„Необично велики метеор“ накратко је осветлио ноћно небо на југу Норвешке, стварајући спектакуларан призор док је тутњао небом. Стручњаци претпостављају да је део метеора пао на Земљу недалеко од Осла.

Очевици који су имали среће да виде овај призор наглашавају да је метеор прелетео уз јаку грмљавину, а у полицији су потврдили да су примили више позива узнемирених грађана, али није пријављено да је неко повређен, нити да је причињена нека материјална штета.

Извештаји очевидаца су почели да стижу око један сат после поноћи по локалном времену, а блесак светлости је био видљив најмање пет секунди. Метеор је падао брзином од приближно 16,3 километра у секунди.

Уличне камере у Холмстранду, јужно од Осла, снимиле су ватрену куглу која је пролетела преко ноћног неба и блиставом светлошћу осветлила пристаниште.

Норвешка служба за праћење метеора је анализирала све видео-снимке и друге податке како би утврдили путању и одредиште метеора. Према првим подацима, метеор је можда погодио Земљу у шумовитом подручју, око 60 километара од Осла.

„Било је лудо!", наводи у изјави за агенцију Ројтерс, Мортен Билет, из службе за осматрање који је видео пад метеора.

Током дана није пронађен ниједан остатак, с обзиром на то да је локација на коју се претпоставља да је пао прилично „захтевна“, и потрага би могло да потраје и „неких десет година“, додаје Билет.

Неки очевици су такође пријавили да су осетили јак ударни талас током прелета метеора.

„То што смо ноћас видели изнад наших глава је вероватно велика стена која је путовала између Марса и Јупитера, јер се ми налазимо у том појасу астероида. А када то протутњи и забљесне нас својом светлошћу, то ствара велико узбуђење и међу нама стручњацима, али можда и страх код обичних људи“, објашњава Билет.

Треба имати у виду да је метеор који је експлодирао над централном Русијом у близини града Чељабинска 2013. године, запљуснуо кишом ватрених кугли огромно подручје и изазвао ударни талас који је разбијао прозоре и оштетио зграде, а било је повређено више од 1.200 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи