Читај ми!

Монсунски пљусак се спустио на Дубаи, али захваљујући дроновима

Како би се изборили са таласом врућине који је захватио Уједињене Арапске Емирате, метеоролози су помоћу савремене технологије успели да произведу кишу и расхладе улице Дубаија.

Дубаи проживљава још једно узаврело лето, а температуре су у једном тренутку премашиле и 50 степени Целзијуса. Да би победили врућину, Национални центар за метеорологију смислио је решење које је произвело монсунски пљусак у околини Дубаија.

Кишу изазивају дронови методом познатом као „засејавање облака“. Ова иновативна технологија у облацима производи електрични набој који сакупља честице воде и производи падавине.

Снимак пљуска Национални центар за метеорологију УЕА је објавио и на свом званичном налогу на Твитеру.

Операција засејавања облака део је напора за генерисање веће количине падавина у Емиратима који се убрајају у 10 најсушнијих земаља света са просечном количином падавина од само 78 милиметара по метру квадратном.

Влада УАЕ је 2017. године обезбедила 15 милиона долара за девет различитих пројеката за повећање количине падавина.

Међу њима је још једна технологија засејавања облака лансирањем ракета са сољу у облаке из авиона. Прогностичари са седиштем у Абу Дабију надгледају радарске снимке како би пилотима службених владиних авиона издали налог када да полете у мисију.

Међутим, да ли је ова технологија засејавања облака ефикасна за повећање количине падавина, још увек се истражује. Многи научници сумњају да би ове акције имале трајнији ефекат.

Борба да се обезбеди вода

Да би покрили своје растуће потребе за водом, с обзиром на брз економски раст и огроман прилив радника, у Уједињеним Арапским Емиратима су углавном прибегли десалинизацији – процесу уклањања соли из морске воде како би постала употребљива.

Према извештају Министарства за животну средину и воде из 2013. године, Емирати имају 33 постројења за десалинизацију која задовољавају 42 одсто потреба.

Киша изазвана засејавањем облака много је јефтинија од десалинизоване воде, према Омару ал-Иазидију, руководиоцу истраживања. Према подацима, четири дана јаке кише изазване засејавањем облака у 2010. години донеле су падавине једнаке десетогодишњем учинку једног постројења за десалинизацију.

Истраживања показују да засејавање облака може да повећа количину падавина између пет и 70 одсто, у зависности од квалитета облака, јер није сваки облак кишоносан.

Емирати такође истражују методе за сакупљање кише. Изграђени су резервоари за сакупљање кишнице која се користи за наводњавање. Према извештају министарства, земља има око 130 брана и насипа капацитета за складиштење од око 120 милиона кубних метара кишнице.

Можемо ли намерно да утичемо на временске прилике

Иначе о могућностима да се утиче на временске прилике дуго се већ говори у јавности. Наводно, америчка скијалишта у Колораду користе сличне методе како би изазвале веће снежне падавине.

Причало се да је слична технологија коришћена и уочи отварања Олимпијских игара у Пекингу 2008. године тако што су изазивани пљускови у околини како би стадион остао сув. То је подразумевало испаљивање ракета напуњених кристалима сребро јодида у кишне облаке изнад предграђа Пекинга.

Наводно је и СССР користио технологију сетве облака како би спречио да радиоактивни отпад после нуклеарне катастрофе у Чернобиљу 1986. године доспе до Москве.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво