Читај ми!

Завршена највиша стамбена зграда у ЕУ, Бенидормов адут за титулу „медитеранског Мајамија“

После 17 година изградње, небодер „Интемпо“ у шпанском летовалишту Бенидорм коначно је завршен. Са 187 метара највиша је стамбена зграда у Европској унији, а његове куле близнакиње могу да се похвале и најбржим лифтом у Шпанији, који се креће брзином од 4,2 метра у секунди и до највишег спрата стиже за 52 секунде.

Небодери у шпанском одмаралишту Коста Бланка могу да се надмећу са Менхетном или Хонгконгом, са 80 блокова вишим од 25 спратова, али „Интемпових“ 47 спратова оставља све у сенци.

Куле „Интемпо“ су на врху повезане конструкцијом у облику дијаманта, где је цена апартмана у пентхаусу око два милиона евра. Иначе, почетна цена за стан у овој згради је 257.000 евра.

Одмаралишта попут Бенидорма поднела су највећи терет драстичног пада иностраних посетилаца током пандемије коронавируса. Ипак, 100 од 256 станова у „Интемпи“ је унапред продато - око 60 одсто Шпанцима, а остатак Русима, Скандинавцима, Немцима и Белгијанцима.

„Интемпо“ је променио више власника, а тренутни власник фонд СВП Глобал, платио је 60 милиона евра за преузимање дугова зграде од банке „Сареба“.

Иначе одмаралиште Бенидорм инспирисао је цртача Бетмена да радњу најновијег стрипа смести управо ту.

Награђивани шпански графичар Пако Рока рекао је да га је изабрао јер, са свим небодерима, изгледа као „негде између Лас Вегаса и Готама“.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. јул 2021, 08:07) - Nenad Grujic [нерегистровани]

Neboder?

Kako to da u RTS-u pisu neboder? Zar to nije soliter? Evo odmah idem da kupim mało kruha i da kupim krizaljku.

(среда, 21. јул 2021, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

Penzioneri

Sve sami penzioneri u brdu betona.

(среда, 21. јул 2021, 17:06) - Nebojsa [нерегистровани]

Re: Cuh

E i ti ga pretera. Bio sam tamo i da imaju dosta velikih plaza ali od Ulcinja do Kopra zajedno? Tipicno balkansko preterivanje.

(среда, 21. јул 2021, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Cuh

Vidi se da nikad nisi bio u španiji.
Plaža u tom gradu je veća nego sve plaže od ulcinja pa do kopra zajedno.

(среда, 21. јул 2021, 12:54) - Драгољуб [нерегистровани]

"Одмаралиште" у "Шуми"

Какво је ТО одмаралиште када се налази у шуми небодера од 25 спратова?? Замисли рекламу: "Летујте у Шпанији, одмаралиште у шуми"! А оно гомила бетона, гвожђа и стакла!!