Читај ми!

Титова вила „Галеб“ у Игалу покушава да се одупре зубу времена

Jедна од најлуксузнијих вила Јосипа Броза Тита, вила „Галеб“ у Игалу, саграђена је за само шест месеци 1974. године. Доживотни председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у њој је боравио четири пута, а вода коју је пио је имала посебног чувара.

Титова вила „Галеб“ се налази у боровој шуми са прелепим погледом на залив Боке Которске. Најзанимљивији део чини атомско склониште у подруму са системом за контролу воде.

Недељу дана пре него што би Тито дошао у комору је стављана специјална врста рибе која може да живи само у апсолутно чистој води.

„На било који и најмањи знак нечистоће рибица би угинула, а ако би се то десило пала би на решетку што би аутоматски укључило аларм и затварање воде за цели објекат, али се то није никада десило. Запослен је и човек који је пазио на рибицу и ако би она угинула, а ако би апарат заказао он би укључио аларм ручно“, објашњава Ален Филиповић из Института „Др Симо Милошевић“ у Игалу.

Вила од пет и по хиљада квадрата опремљена је за 36 гостију и има салу за састанке. Ту је и Титова радна соба, а најексклузивнији део чине апартмани маршала и супруге Јованке.

Тито и Јованка су имали и посебна купатила. За градњу Титовог, коришћен је плави мермер који постоји само у Бразилу, а у њему се поред осталог налази и столица за бријање са пепељаром коју је користио док је уживао у кубанским цигарама.

После састанака гости су могли да се опусте поред посебно пројектованог базена.

„Базен јесте јединствен по томе што има покретно дно и што је могао наизменично по потреби или жељи Титовој да има обичну, минералну или морску воду“, додаје Филиповић.

До 1985. године вила прелази у власништво Института „Др Симо Милошевић“. Начео ју је зуб времена, јер је за одржавање потребно много новца.

Дуго година објекат није био у функцији, а сада га користе за одржавање догађаја из области културе, а неколико пута недељно отворен је и за посетиоце.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво