Читај ми!

Познати британски фотограф и борац за права животиња снима документарац у Крушевцу

Ових дана у Крушевцу борави Том Си-Ен, борац за заштиту права животиња и познати британски фотограф. Обилазећи Балкан, са својим тимом снима документарни филм "Лице наде", у оквиру пројекта о спрачавању злостављања и занемаривања животиња.

Снимање у Србији Том, Маркус и Стив започели су у Крушевцу обиласком градског и прихватилишта за напуштене животиње организације "Орпак", а потом су обишли још двадесетак градова.

Том каже да је стање у Крушевцу боље него у другим срединама, јер "Орпак" има добру сарадњу са локалном управом.

"Они раде заједно, што је јасно уочљиво када обиђете остатак земље, где то није увек случај. Ситуација је слична широм Балкана. Власти недовољно подржавају организације које се баве заштитом животиња, доста је и корупције у тој области. Проблема има и у Великој Британији и Немачкој, али не са луталицама и селективном применом закона према злостављачима, што је на Балкану случај", објашњава Том.

Захваљујући "Орпаку", који у Крушевцу дуже од деценије ради на збрињавању и заштити, готово 4.000 напуштених паса и мачака добило је дом.

"Пре десетак година сам ишла на 23 локације где сам хранила напуштене животиње. То су углавном ван града да не би било проблема, да не би имало становништво проблема јер неко воли, неко не, наравно. Сада су се те локације спустиле на свега пет-шест што је мени знак да је много мање напуштених", каже Лела Буцек из организације за заштиту животиња "Орпак".

Бесплатну стерилизацију напуштених, али и власничких животиња, као најважнији корак у смањењу броја луталица, уз донаторску помоћ сродних међународних организација, "Орпак" у Крушевцу континуирано спроводи већ десет година.

"Доста је повећано интересовање. Раније је то било око 300 до 400 на годишњем нивоу, а сада је већ 500 до 600 стерилизација, а од тога гро спада у ове бесплатне, али повећано је интересовање и за стерилизације које власници плаћају", каже ветеринар Александар Гајић.

Љубав према животињама и фотографији Том је удружио са потребом да се напуштене заштите. Документарац "Лица наде" чија се премијера очекује фебруара нареде године, каже на растанку, његов је допринос буђењу свести код људи.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи