Читај ми!

У сендвичу од туњевине, ни трага од туне

У лабораторијским тестовима које је наручио Њујорк тајмс, научници нису успели да пронађу трагове ДНК туне у више сендвича са туњевином познатог ланца брзе хране „Сабвеј“.

Новинар Њујорк тајмса је купио сендвич са туњевином на три различита продајна места ланца брзе хране „Сабвеј“ у Лос Анђелесу, а затим их однео у специјализовану лабораторију за испитивање рибе. Истраживачи из донетог узорка нису успели да утврде о којој риби је реч, преноси Гардијан.

„Могу се извести два закључка. Први, да је риба толико прерађена да шта год да смо узорковали, не бисмо могли да идентификујемо. Други је да смо добили резултат, и да у тим сендвичима једноставно нема туњевине“, рекао је портпарол лабораторије која је вршила анализу.

У фебруару, када је Инсајд едишн (Inside Edition) спровео сличан тест са узорцима из Њујорка, лабораторија за Примењену технологију хране са седиште на Флориди је успела да потврди присуство туњевине у сендвичима.

Два потрошача из Калифорније су у јануару поднели тужбу против ланца брзе хране „Сабвеј“ тврдећи да су њихови сендвичи направљени од свега, осим од туне. Они тврде да су контроверзни сендвичи направљени од мешавине разних састојака који имитирају туњевину.

Из компаније „Сабвеј“ која има више од 22.000 продајних објеката широм Сједињених Држава, узвратили су тужбом и одлучно се успротивили нападима на интегритет њихове набавне службе, називајући тужбу неоснованом.

Почетком године „Сабвеј“ је на својој веб-стараници рекламирао своју 100 одсто дивљу уловљену туну и понудио 15 одсто попуста онима који купе веће сендвиче од туњевине под промотивним кодом "ITSREAL".

Почетком месеца, купци из Калифорније који су тужили „Сабвеј“, одустали су од неких својих запаљивих тврдњи, али и даље су остали при томе да је „означавање, маркетирање и оглашавање“ производа од туњевине у „Сабвеју“ „лажно и обмањујуће“.

Овај случај је привукао пажњу јавности и изазвао забринутост потрушача, али и одговор конкуренције. Други произвођачи сенвича су навели да је туна релативно јефтина намирница и да „Сабвеј“ нема много интереса да је мења јефтинијим сировинама.

Стручњаци за морске плодове претпостављају да „Сабвеј“ можда и није крив ако њихова туна у ствари није туна.

„Мислим да сенвичи нису намерно погрешно означени“, рекао је за Тајмс, Дејв Руди, председник компаније "Catalina Offshore Products". „Они купују конзерву туне од добављача на којој пише туна. Ако је овде у питању превара, онда је та превара направљена у фабрици конзерви“.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара