Читај ми!

Звали вас људи Чачкалица или Дебељко - то неће утицати на Ваш живот

Надимци нас, уз име и презиме, прате целог живота и постају на неки начин део наше личности. Оне који нам пријају - углавном прихватамо, док погрдне, не желимо да чујемо. У сваком случају, на основу надимака се доста тога може сазнати и о култури и традицији једног народа.

Јована Иваниш из Института за српски језик Српске академије наука и уметности каже да свака особа углавном има један надимак, а да постоје и особе које имају више надимака.

„Све то зависи од тренутка и окружења, дакле, да ли су то у школи, у породици или су то надимци у пословном окружењу. У сваком случају, надимци су, уз лична имена и презимена, нешто што нас на неки начин дефинише, осликава, и из самог значаја надимака, можемо сазнати много о култури, традицији и историји у суштини, једне нације", рекла је, гостујући у Београдској хроници, Јована Иваниш.

Додала је да је још Вук Караџић у Срском рјечнику записао да постоје две врсте надимака.

Једне добијамо у кући, и то су надимци „од миља", а друге добијамо ван куће које добијемо „поради подсмеха".

Надимци се можда добијају најчешће у школи, јер деца посебно воле да карактеришу надимцима и ученике, али и професоре.

Када је реч о вези имена са надимком, Јована Иваниш каже да је интересантно, да родитељи избегавају да нека имена дају деци, како би избегли одређене надимке.

Такође, чињеница је да се сваки надимак - неће прихватити.

„Постоји мноштво погрдних надимака, којим нас наше окружење назива, а ми наравно не желимо то", каже Јована Иваниш и наглашава да, с друге стране постоје породични надимци, који су карактеристични за све чланове једне породице, и који су настали да би се породице са истим презименом у истом крају - разликовале.

По надимцима се може сазнати и нешто о култури и обичајима једног народа, тако да, код нас, поред надимака који указују на неке лепе особине (Душа, Злато, Драга), имамо честе надимке који указују - на недостатке.

„Ако је неко мршав, зваће га чачкалица, ако је дебео, зваће га дебељко", дала је пример Јована Иваниш, која ипак на крају тврди да, упркос мишљењу да надимак може имати утицај на живот - то није тачно.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи