Читај ми!

Таман за човека високог 180 метара – платнене панталоне скинуле са Гинисовог трона фармерке од 65,5 метара

У месту Бероминстеру, у кантону Луцерну у Швајцарској, представљене су - највеће панталоне на свету.

Највеће икада сашивене панталоне дугачке су 70 метара, широке 40 метара, а тешке чак 700 килограма. Имају рајсфершлус од 16 метара, а дугме панталона има пречник од једног метрa.

Панталоне је сашио Гзвендекар Келеш из Сирије. Овим комадом одеће испунио је животни сан - оборио је рекорд у шивењу највећих панталона на планети, али има и племениту мисију.

Прорачуни кажу да би панталоне биле таман за особу висине 180 метара.

Џиновски комад одеће могли су да виде сви заинтересовани али је извршено и званично мерење, пошто је Келешова намера - улазак у Гинисову књигу рекорда.

Ако у томе и успе, страствени кројач планира да од панталона сашије око 12.000 торби од тканине, које би биле поклоњене, или продате.

„Ово је начин да скренемо пажњу на загађење пластикому нашем свету", каже Патрик Чрчелас из агенције Кистон-СДА, која је подржала Келеша у овом пројекту.

Иначе, Келеш је пре једанаест година побегао из Сирије у Швајцарску и тада је морао да напусти кројачку радњу у родној земљи.

Када је замисао о пројекту „Џиновске панталоне" поделио с јавношћу, брзо се јавило чак 50 одушевљених волонтера који су му помогли у кројачким радовима током 14. недеља.

Келеш је тако успео да направи огромне памучне панталоне које су сашивене - обичном шиваћом машином.

Материјал је коштао укупно 4.500 франака. Екипа је пронашла и спонзора који је желео да остане анониман и који је желео да помогне Келешу да испуни жељу.

„Ако зарадимо на продаји платнених торби, донираћемо новац у сврху борбе против загађења пластиком", каже Чрчелас.

Тренутни светски рекорд за највећи пар панталона датира из 2019. године. Фармерке дуге 65,5 метара измерене су на једном паркингу у перуанској престоници Лими.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво