Читај ми!

Суд у Аустралији одбио да призна Цркву летећег шпагети чудовишта

Црква летећег шпагети чудовишта, чији се следбеници називају пастафаријанци, мораће да остане непризната секта обожавалаца тестенина у Аустралији, пошто је суд пресудио да је, благо речено, сатирична религија недостојна формалног признања.

Становница Аделаиде, Тања Воткинс, високо рангирана пастафаријанка, неколико пута је покушала да цркви летећег шпагети чудовишта обезбеди службени статус, али без успеха.

Очигледно уморна од тога да се њено тестенина божанство тако доследно не поштује, она је поднела жалбу, инсистирајући да је Црква летећег шпагети чудовишта основана у „верске, образовне, добротворне или хуманитарне сврхе“, и да испуњава стандарде за званично признавање које прописује Закон о удруживању Јужне Аустралије.

Износећи своје аргументе, Воткинсова се позвала на бројне добротворне акције које је организовало ово необично удружење грађана, пре свега на подели бесплатних оброка.

Међутим, Грађански и управни суд Јужне Аустралије није прихватио њихову аргументацију. Трибунал је донео пресуду у којој овај покрет који себе назива „религијом“ описује као „подвалу“ и „лаж“ недостојну службеног статуса.

„Пастафаријански текстови не представљају верске текстове, а пастафаријанизам не испуњава објективнe критеријуме потребна за утврђивање верске сврхе према закону“, наводи се у пресуди, додајући да „нема доказа о систематским процесима наставе и учења“. Суд је такође довео у питање тврдњу да су аустралијски пастафаријанци били укључени у „масовне добротворне акције“.

Пресуда је донета још почетком ове године, али тек недавно објављена на мрежи.

Воткинсова је у изјави за Еј-Би-Си (ABC) навела да је одлука суда „прилично разочаравајућа“, напомињући да би формално признање влади омогућило већи надзор над њиховим активностима и учинило њихове активности транспарентнијима.

Одбацила је наводе да је њихова религија „подвала“ и инсистирала на томе да постоји „група људи која заиста верује у пастафаријанизам и да то може променити живот људи на боље“.

Пастафаријанизам је настао 2005. године након што је у отвореном писму Образовном одбору у Канзасу у шали предложено да се на часовима науке уз креационизам подучава и „Летеће шпагети чудовиште“.

Од свог оснивања, црква је имала више различитих акција у остваривању признања. Када су покушали да добију званични статус у Немачкој суочили су се са блокадом путева, али су следбеници пастафаријанства успели да добију званичне личне карте у неколико америчких држава, па чак и Русији, на којима на глави држе посуду за цеђење шпагета. Године 2016. пастафаријанци су на Новом Зеланду одржали и своју прву церемонију склапања барка.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво