Фонтане Петровог дворца нас подсећају на златни сјај царске Русије

Петерхоф или Петров дворац лежи на обали Финског залива, двадесетак километара западно од Санкт Петербурга. У комплексу паркова и здања на површини од 607 хектара је и летња палата руског цара Петра Великог. Тај комплекс се данас налази на листи Светске културне баштине Унеска.

Испред Петровог дворца, познатог и као руски Версај, посетиоце задивљује Велика фонтана посвећена Самсону и лаву коју чине 64 појединачне фонтане и 200 статуа и орнамената златне боје. Из чељусти централне статуе лава излази вертикални слап воде, висок чак двадесет метара.

Фонтане воду добијају из природних извора кроз сложени систем цеви. Једна од главних разлика тих фонтана у односу на оне у Француској јесте да раде без пумпи. Тим стручњака за фонтане одговоран је за њихово функционисање и поправке.

„Нема никаквих електричних механизама који покрећу фонтане. То радимо ручно. Потребно је троје људи да пусте у погон централни део, као и терасу, колонаде, а још четворо за пуштање у рад западних и источних делова. Свакога дана десеторо људи пушта у рад и затвара фонтане", објашњава Александар Корсаков, инжењер у Петерхофу.

Тим руских инжењера отвара вентил за воду ручно, помоћу металне палице. Кроз прави лавиринт цеви испод земље добија се водени млаз изузетне јачине.

„Идеја целог система је веома једноставна – ради захваљујући разлици у надморској висини. Такође је безбедан. Све се лако може поправити и једноставно функционише. Вода коју користимо не долази из централног водовода већ из природних и вештачких језера", додаје Корсаков.

Петерхоф је служио као царска резиденција до Октобарске револуције, да би 1918. године била претворена у музеј. Током Другог светског рата совјетске власти су успеле да спасу преко 8.000 предмета и око 50 статуа из палате пре него што су је окупирали нацисти. На крају рата је била потпуно уништена у бомбардовању и борбама.

После рата почела је реконструкција палате која траје до данас. Доњи парк је поново отворен 1945, а фонтане су поново прорадиле 1946. године. Копија скулптуре Самсона је израђена 1947. Данас је Петерхоф један од најпосећенијих музеја Русије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи