Читај ми!

Свака шара на санџачком ћилиму има своју поруку и значење

Ћилими су део културне баштине Бошњака. Скоро свака кућа у Новом Пазару га има. Санџачки ћилим могао би се ускоро наћи на листи светске културне баштине Унеска.

Некада су ћилими били неизоставни део девојачке спреме за удају. Џевахира Османлић сада има 76 година и још увек чува ћилим који је изаткала за удају.

„У 21. години сам ткала овај ћилим. Сама сам била радила да би ми било лепо кад се удам да прострем. Ткала сам га месец и 20 дана. Тешко је било изаткати ћилим. Све на једно дрво па да се уклопи у навој. Тешко је било“, признаје Џевахира.

Сваки ћилим има своју поруку. Свака његова шара има своје значење.

„То је шестоугаона шара, пореклом са Истока и стигла је до наших крајева. Има поруку мира у породици, доноси срећу, мир, а код нас овде има значење, назива се срце. Сам назив срце значи да у том браку донесе срећу. Такву шару ради мајка на ћилиму када јој се син жени“, објашњава Мурадија Кахровић Јеребичанин, етнолог у Музеју Рас у Новом Пазару.

Уткан у живот и традицију бошњачког народа, ћилим је и данас веома цењен породични експонат који је своје место нашао и у једном новопазарском ресторану.

„Идеја је била да ми очувамо тај део наше традиције, бошњачке, пазарске и да то опремимо у том неком етно стилу. Ови ћилими су иначе ручно рађени још из 19. века. То су ћилими, стазице...Сад, постоји тих различитих стилова: пазарски, сјенички, пештерски. Тај ћилим који је на том миндеру то је ткала моја пра нана“, каже Рејхан Шкријељ, власник ресторана „Авлија“ у Новом Пазару.

Првобитно је било замишљено да овај простор са експонатима буде етно-музеј, али због економске одрживости је претворен у угоститељски објекат.

„У суштини ово јесте Музеј неимарства са оригиналним експонатима од којих се издвајају сама улазна капија у дишер авлију. То је од Алтун-алем џамије и са десне стране камена чесма из Првомајске улице из 1470 и неке године“, наводи Изет Мулић, магистар урбаног менаџмента.

Санџачки ћилим би се ускоро могао наћи на листи светске културне баштине Унеска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара