Читај ми!

Оставите своју неваспитану децу код куће или промените локал

Деца у ресторану, хотелу или одмаралишту су тема жестоких дискусија у Италији, наиме велики је број људи који се слажу са чињеницом да док су у ресторану не желе да чују вриску деце, плач или њихово трчање по локалу, док је, с друге стране, доста оних који сматрају да је тако нешто нелегално. И на друштвеним мрежама је рат између оних који желе да поведу децу у ресторан и оних који желе да мирно уживају у ручку или вечери.

Жестоке дискусије око „чајлд фри“ места

„Ово је ексклузивно место и као такво није прикладно за децу“, изјавио је за италијанске медије власник једног ресторана у Риму додајући да је ресторан тако осмишљен да музика, светлост, бука и мени нису предвиђени за децу. „Ово је модеран ресторан, имамо врло мале столове у француском стилу, имамо велике фотеље, заиста не мислим да је ово место на коме би се деца осећала добро. Ово је место које је намењено одраслима“, изјавио је када је екипа телевизије Медијасет затражила објашњење за такав приступ.

У граду Сондрио, власник пицерије „Бага“ је окачио на врата поруку која гласи: „Оставите своју неваспитану децу код куће или промените локал“ и која је жеља великог броја његових сталних клијената који су уморни од тога да деца других гостију трче, урлају и сударају се са келнерима. Његова порука почиње на шаљив начин, али на крају сведочи о ситуацији која много говори и о генерацији данашњих родитеља који врло често сматрају да њихова деца имају право на све.

„Деца која трче по пицерији, која се деру и пењу се на столице, сметају другим клијентима. Зато сматрамо да имамо право да их одведемо у кухињу где ће прати судове док ће им на уста бити залепљен селотејп. Клијенти који долазе код нас имају жељу и право да свој ручак или вечеру проведу мирно, без неваспитане деце која вриште. Уколико се не слажете са овим можете да: Дођете у 'Бага' – пица коју је могуће сварити без деце; Васпитате своју децу; Промените пицерију; Останете код куће; Уколико вас се све ово не тиче јер немате децу или их имате али су васпитани, желимо вам пријатан оброк“, комплетан је натпис на пицерији која се обраћа родитељима подсећајући их да ту долазе и људи који желе да мирно једу без деце која урлају и пробијају им бубне опне а они се праве да све то не виде и да је све то „нормално“.

Он је у изјави за медије рекао да је ситуација постала неподношљива јер родитељи пуштају своју децу да трче по пицерији и раде шта год желе као да су у својој кући, да се играју жмурке у ве-цеу, да се често сударају са конобарима који у том моменту носе послужавник пун чаша и да се не тако ретко дешава и да се повреде а онда је крива пицерија. Такође каже да је изгубио неке сталне клијенте који су оставили оброк на пола јер нису више могли да издрже вриску.

„Само одрасли“, „Зона без деце“

Није Италија једино место на коме се овако нешто дешава. Наиме феномен „без деце“ (Child Free), који је настао у Сједињеним Америчким Државама, раширио се полако по целом свету тако да је могуће одсести у хотелима без деце у Паризу, Мадриду али и на неким егзотичним острвима.

У свету расте и број парова без деце као и број људи без партнера, којих је у Италији 21,5 одсто. У овој земљи је овај феномен избио на површину пре неколико година, када је власник ресторана у Риму написао на улазу „Није пожељно присуство деце млађе од пет година због непријатних ситуација које су се догађале јер су деца неваспитана“.

У Немачкој, власник ресторана „Бинц“ на острву Рунген на немачкој обали Балтичког мора у свој ресторан прима млађе од 14 година само до 17 часова, након тога место је резервисано за одрасле који траже мир, тишину и романтику. У тој земљи су се појавили огласи за изнајмљивање станова који не укључују породице са малом децом а имали смо прилике и да у Италији разговарамо са људима којима није издат стан јер имају мало дете.

У Шпанији многи хотелски ланци не примају резервације за децу млађу од 12 година, а неки чак за млађе од 18. Слична ситуација је и у Шведској.

Све је више ресторана, хотела и одмаралишта, бања и спа центара који су "child free". Но ту није крај. Све се чешће могу видети и продавнице као и места у авионима која су резервисана само за одрасле и која лете ка светским летовалиштима. Чак у земљама на северу Европе које поклањају велику пажњу деци у Шведској постоји велики број структура које не дозвољавају улазак млађима од 12 година, као на пример у Берлину, где се налази доста кафића са натписом "Kinder Verboten" – забрањено за децу.

Сасвим супротно – Family friendly

Постоје и они којима цела та ситуација одговара па објављују управо то да су породични ресторани у којима можда влада хаос јер деца вриште и трче на све стране, али у којима се родитељи не осећају лоше јер нису били у стању да их боље васпитају. 

Према истраживању Доxе, данашњи родитељи не личе много на властите родитеље у смислу да, иако имају децу, воле да излазе и иду у ресторане и с њима. Тако је то истраживање показало да 47 одсто интервјуисаних који имају децу млађу од 12 година излазе једном недељно у ресторан што је незнатно мање од оних без деце (49 одсто).

Четрдесет одсто породица с децом признаје да су бар једном били замољени да напусте ресторан због нереда који су правила њихова деца у амбијенту који очигледно није погодан за њих.

На Северу Италије, у зони Трентино Алто Адиђе, налази се највећи број „породичних“ хотела у којима сваки родитељ може да нађе све што се пожелети може за децу.

Да ли је по закону не дозвољавати улазак деци?

„Ми смо приватници и имамо право да одлучујемо ко ће бити наш гост“, кажу многи хотелијери за медије. „Имамо право да се понашамо као предузетници и да бирамо да ли ће наша клијентела бити породице с децом или људи без њих. А ми кажемо: Само одрасли. Италијански закон не дозвољава овакву врсту искључења? Нисам у то упућен, нико никада зато није закуцао на наша врата, нико се није жалио, нико нас није казнио.“

Други кажу и да многи парови који имају децу, али бирају да их оставе код куће, траже управо места на којима ће се потпуно одморити без властите деце, а камоли туђе. Ипак, уколико би се нека породица озбиљно наљутила јер им није дозвољен улазак у одређени ресторан, те позвала органе реда, италијански закон предвиђа казну од 516 до 3.098 евра.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво