Читај ми!

Украдено преко стотину уметничких слика из колекције италијанског јавног сервиса

Вредна уметничка дела која су красила зидове италијанског Јавног сервиса Раи, међу којима су биле и слике Монеа и Модиљанија, су нестала, а поједина су замењена фалсификатима.

Полиција је покренула истрагу о нестанку бројних вредних уметничких дела која су красила зидове италијанског Јавног сервиса. Полиција сумња да иза крађе стоји група незадовољника запослених у Раију.

Крађа је сасвим случајно откривена у марту када се једна слика откачила са зида и поломио се рам. Утврђено је да слика није оригинал већ фалсификат.

У питању је било дело италијанског уметника Отонеа Розаија, а истражни органи су утвдили да је слику украо пензионисани радник који је признао да ју је продао још седамдесетих. Овај конкретан случај неће бити процесуиран јер је застарео.

Раи је затим истражио свој каталог уметничких дела, од којих је већи део купљен 60-их и 70-их година, и установљено је да недостаје 120 оригиналних дела, укључујући бронзане и златне статуе вајара Франческа Месине. Полиција верује да је већина крађа извршена током изложбе 1996. године коју је Раи одржао у Апулеји.

Процењује се да вредност уметничких дела која су украдене прелази износ од 20 милиона евра.

„Та вредна уметничка дела су висила по ходницима и канцеларијама у Раијевим зградама, без икаквог алармног система, тако да је свако могао да уђе и просто их узме“, тврди Ђузепе Скарпа, новинар који извештава за лист Ил месађеро.

Међу украденим уметничким делима су слике Domenica della Buona Gente Рената Гатуза, Живот у пољу Ђорђа де Кирика и Колосеум Ђованија Страдонеа. У колекцији се налазио и Монеов Пејзаж Вернеја, Модиљанијеви Мали синови и графика Алфреда Сислија, Hampton Court.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи