Читај ми!

Да ли ће се на аукцији у Кристију наћи права Мона Лиза или копија

Рејмон Екинг је деценијама покушавао да убеди свет да је слика Мона Лизе коју је купио у француској антикварници 1953. године права, а да је она у музеју Лувр копија. Сада је аукцијска кућа „Кристи“ ставила на продају „Екингову Мона Лизу“ и очекује се да ће достићи цену од 300.000 евра.

Рајмон Екинг, који је преминуо 1977. године, оспоравао је аутентичност оригиналног ремек-дела Леонарда да Винчија које се налази у париском музеју Лувр, тврдећи да оригинална слика никада није враћена после крађе почетком 20. века, већ да је завршила у радњи у селу Магањоск у његовој родној Прованси, док је галерија у француској престоници преварена копијом.

„Изгледа као Мона Лиза, али квалитет израде није Леонардов“, тврди Пјер Етјен, директор Међународног одељења за слике старих мајстора у „Кристију“.

Бројни новински чланци сведоче о Екинговој упорности да докаже како је у праву, а међу Патеовим филмским журналима из 1960. године се може видети посета америчких новинара Екингу који су дошли да виде његов примерак када је слика из Лувра била послата на изложбу у Сједињене Државе.

Иако се може чинити невероватним, заједница историчара уметности је овај случај схватила веома озбиљно. Пјер Етјен је открио преписку и чланке написане на француском, енглеском и руском језику, у којима се тврди да би ову Екингову слику требало озбиљно размотрити.

Снагом свог уверења Екинг је успео да за своје аргументе придобије и савремене историчаре уметности. Чак је и данас, према Етјену, Екингова слика „веома позната у Лувру“ и међу данашњим кустосима.

„Екингову Мона Лизу“ је највероватније израдио непознати уметник почетком 17. века, око 100 година пошто је оригинал италијанског ренесансног мајстора постао део краљевске колекције Франсоа Првог од Француске, кажу у аукцијској кући.

Очекује се да ће платно бити продато за двеста до триста хиљада евра на онлајн аукцији која се завршава 18. јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво