Читај ми!

Расте ли новац под вулканом, Ел Салвадор планира да енергију вулкана користи за рударење биткоина

Председник Ел Салвадора Наиб Букеле наложио је државној геотермалној компанини ЛаГео да изради план и понуди објекте за рударење биткоина који ће користити обновљиву енергију из вулкана.

Ел Салвадор је постао прва држава на свету која је усвојила биткоине као законско средство плаћања након што је Конгрес одобрио предлог председника Букелеа.

„Ово ће се брзо развити!“, објавио је председник Букеле на свом налогу на Твитеру.

Најава лидера централноамеричке државе поново је скренула пажњу јавности на погубан утицај по животну средину који имају ове виртуелне ковнице криптовалута у којима се новац размењује без посредника и централних банака, ради куповине роба и услуга.

Процес којим се „рудари“ криптовалута у сајбер простору захтева огромне количине енергије. Укупна емисија угљен-диоксида у глобалној индустрији биткоина порасла је на 60 милиона тона, што је једнако количини издувних гасова које произведе око девет милиона аутомобила, наводи се у мартовском извештају аналитичара из Банке Америке.

Председник Букеле је на свом налогу на Твитеру поделио и видео-снимак на којем се виде густи облаци, како је навео, „чисте водене паре која излази из димњака“.

„Наши инжењери су ме управо обавестили да су ископали нову бушотину која ће обезбедити приближно 95 мегавата стопроцентно чисте геотермалне енергије из наших вулкана са нула одсто емисије штетних гасова“, похвалио се Букеле.

„Почињемо са изградњом постројења за рударење биткоина око њега“, додао је.

Букеле је такође, променио и своју профилну фотографију на Твитеру и објавио слику на којој му очи светле плавом ласерском светлошћу, коју на интернету има већина присталица криптовалута.

број коментара 0 Пошаљи коментар