Читај ми!

Стакло, декупаж, цвеће, вуница... У креативно предузетништво кроз радионице у Параћину

Завичајни музеј у Параћину и Институт за креативно предузетништво помажу предузетницима и хобистима у Поморављу да развију своје креативне производе и услуге. Одржане су бројне радионице, а највеће интересовање било је за осликавање стакла.

Обично стакло, специјалне боје, пуно стрпљења и маште, и спретне женске руке праве мала уметничка дела.

Већина полазница на радионици за редизајн и осликавање стакла први пут се сусрела са овом техником.

„Била ми је прилика прво да видим нешто ново, онда да научим и на крају да одлучiм да ли ми се све то свиђа или не. Свиђа ми се -да, али је упитно да ли имам таленат или не, за први пут није лоше,шта ја знам", рекла је Александра Денкић из Параћина.

„Генерално сам већ кренула у једну причу, ово је, да кажем, само допуна свега тога, руком направљена љубав, и ето неке ситнице са нашим печатом овде аутентичним за наш крај", додала је Анђелка Илић, такође из Параћина.

Како спојити културно наслеђе овог краја и економију, мотивисати предузетнике да сами започну посао - само су неки од циљева пројекта креативног предузетништва.

Искусни предавачи били су више него задовољни интересовањем али и уметничким склоностима полазника.

„Нису сликале на стаклу никад али је изгледа љубав према бојама њих овде довела и видим да баш уживају овде радећи и врло чудно да један исти мотив је свако урадио на различит начин, то је мени фасцинантно", изјавила је Тања Шабан, инжењер графичке технологије.

Завичајни музеј и Институт за креативно предузетништво и иновације уз помоћ амбасаде САД у Београду, кренули су у овај експериментални пројекат са циљем да он постане пракса, попут многих у свету.

„Прошло је укупно 40 полазника. Надамо се да када би половина њих започела неки свој хоби па касније и мали бизнис, ми бисмо били презадовољни", каже Тијана Пешић, ВД директора Завичајног музеја у Параћину.

После радионица за дизајн цвећа, декупаж, редизајн предмента од вуне, текстила и стакла -  многе жене су добиле идеје за посао.

Већ је извесно да ће поједине своје пољопривредне производе продавати у ручно осликаној амбалажи.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво