Читај ми!

Отишао у пензију - пацов трагач за минама у Камбоџи завршио успешну каријеру

Пацов по имену Магава, који са великим успехом успева да нањуши нагазне мине, завршио је каријеру и „испраћен је у заслужену пензију“.

После пет година успешног рада, „пензионисан“ је један од најуспешнијих глодара икад обучених за проналазак нагазних мина. 

Годинама је успешно њушкањем детектовао мине и неексплодирана убојита средства у Камбоџи.

Афрички џиновски пацов-торбар сада се „повлачи са дужности" а његов допринос безбедности је заиста импресиван, након обуке и надзора коју је извршила белгијска непрофитна организација АПОПО.

Магава је успео да провери више од 141.000 квадратних метара терена, што је површина једнака оној коју чини 20 фудбалских терена.

Тако је успео да открије 71 нагазну мину и 38 неексплодираних средстава, наводи АПОПО.

Први пут, Магави је прошле године уручена главна цивилна награду британске добротворне организације за храброст животиња, част до сада искључиво резервисана за псе.

„Иако је још увек доброг здравља, достигао је старосну границу за пензионисање и очигледно почиње да успорава, време је за повлачење", навели су из организације АПОПО.

Иако се многи глодари могу обучити за откривање разних предмета и раде добијајући као награду храну, у организацији АПОПО су закључили да су афрички џиновски пацови-торбари најприкладнији за помоћ код уклањања мина јер им њихова величина омогућава да ходају преко минских поља без активирања експлозива, и да то чине много брже него људи. Такође, њихов животни век је око осам година.

Магава је део групе пацова узгајаних управо у те сврхе. Рођен је у Танзанији 2014. године, а 2016. преселио се у камбоџански северозападни град Сием Реап, дом чувених храмова Ангкор, да би започео „каријеру њушкања бомби“.

АПОПО такође ради на сличним програмима у Анголи, Зимбабвеу и Мозамбику како би се очистили милиони мина заосталих из ратова и сукоба са тих простора.

Више од 60 милиона људи у 59 земаља и даље су угрожени нагазним минама и неексплодираним средствима. У 2018. години, због нагазних мина и осталих експлозивних средстава - убијено је или повређено 6.897 људи, наводе у организацији АПОПО.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара